Radar · Utrikes

Fler än 20 miljoner coronasmittade –Sveriges inställning ”nonchalant”

Människor med munskydd vid en marknad i indiska Jammu.

Antalet människor som har bekräftats smittade av det nya coronaviruset i världen har nu passerat 20 miljoner.
– Anledningen till att vi är i den här situationen är komplex, delvis beror det på västs arrogans, säger epidemiologen Marylouise McLaws.

Ytterligare en dyster milstolpe i coronapandemin har passerats, när antalet bekräftade fall räknas till över 20 miljoner, enligt amerikanska Johns Hopkins University sammanräkning.

– Det riktiga talet är mycket högre, många länder har inte testkapacitet. Och även om de har det så är det inte säkert att de kan analysera resultaten snabbt. Många länder rapporterar in låga tal per miljon invånare. De länderna kan ha dålig övervakning och testande, eller så har de tur, säger Marylouise McLaws och fortsätter:

– Det är väldigt dystert.

Hon är professor i epidemiologi vid University of New South Wales i Australien, och sitter i WHO:s expertpanel för covid-19.

Förklarade nödläge

Världshälsoorganisationen (WHO) utlyste ett internationellt nödläge mot den nya coronaviruset den 30 januari, då 8 200 fall bekräftats smittade, drygt hälften då i provinsen Hubei i Kina, med Wuhan som centrum. Utanför Kina var det då färre än 100 bekräftade fall.

– Det var upp till medlemsländerna att agera omedelbart, inte att vänta på att WHO skulle utlysa en pandemi. Världen hade tid och ett juridiskt ansvar att förbereda sig på ett nödläge, säger Marylouise McLaws.

Hon tycker att flera av världens länder inte tog situationen på allvar, och att västvärlden betedde sig arrogant i tron om att en pandemi inte kunde drabba dem.

– Jag tror att de länder som agerat speciellt bra är de som haft erfarenhet av mers och sars som insåg att även om man svarade med drakoniska åtgärder, så var det rätt åtgärder för att förhindra samhällspridning.

Däribland kan nämnas Nya Zeeland och Sydkorea, som lyckats begränsa spridandet. Andra länder – som Tyskland och Österrike, tycker hon har lyckats att trycka ned kurvan.

"Lekte med flockimmunitet"

Samtidigt fanns en del länder – enligt McLaws bland annat USA, Storbritannien, Ryssland och Sverige – som agerat annorlunda.

– Det var flera länder som lekte med tanken på flockimmunitet, det lekandet var inte vetenskapligt. Man gjorde ett grundlöst antagande att om folk exponerades så skulle de vara skyddade från att smittas igen, säger hon.

Folkhälsomyndigheten har konsekvent nekat till att flockimmunitet är ett mål med Sveriges sätt att hantera pandemin här.

Svårt för Indien

Indien har tredje flest antal bekräftade fall i världen. Men med en stor, trångbodd befolkning där många dessutom rör sig långa sträckor i jakten på arbete, lär det bli svårt att få stopp på viruset. Där kan flockimmuniteten vara ett osäkert hopp i väntan på ett vaccin. Men Marylouise McLaws pekar på att ett fåtal färska studier som antyder att ha varit smittad av coronan inte nödvändigtvis ger något långvarit skydd mot viruset.

Hur framtiden ser ut är svårt att sia om, enligt henne. Experter har varnat för vinterhalvåret på norra halvklotet, då spridningen kan ta fart när folk är mer inomhus.

– Ledare behöver samlas och göra sitt bästa för effektiva och snabba folkhälsoåtgärder, som socialt distanserande, testande, isolering och munskydd. Det kräver samarbete och förtroende mellan ledarna, säger hon.

"Ovanlig" inställning

Hon tycker att Sveriges inställning under pandemin varit ”ovanlig”, och att dödstalen är relativt höga.

– Sverige verkar acceptera den inställningen. Som epidemiolog är jag imponerad av sättet som ni försökt att skydda de mest sårbara, men jag skulle ha argumenterat emot inställningen. För jag tycker att den var nonchalant, säger hon.

Fakta: 20 miljoner fall

Drygt hälften av fallen har registrerats i USA, Brasilien och Indien.
Antalet döda är fler än 730 000. Även här är USA och Brasilien värst drabbade, sett till totalantalet, följda av Mexiko, Storbritannien och Indien.
TT