Krönikor

Dags att tänka om kring gängproblematiken

Ett barn miste sitt liv i Norsborg förra veckan. En förlupen kula avslutade hennes liv när hon var ute och rastade sin hund. Måltavla skulle egentligen vara två män med kopplingar till ett kriminellt nätverk.

Från höger till vänster haglar det fördömanden och uppmaningar till handling. Snacket cirkulerar kring det vanliga… fler poliser på gatorna, hårdare straff, fler övervakningskameror, utvisning av kriminella individer som saknar medborgarskap, kvartersvärdar som ska gå runt på natten och bidra till säkerhet, fler fritidsgårdar och självklart den mest svenskaste lösningen av de alla att ”… nu får de fan ta och skärpa sig!”.

Men tänk om vi hade prövat en annan lösning? En lösning som väldigt få talar om. En lösning som börjar med acceptans. Acceptans att vi aldrig kommer vinna ett visst krig och det är kriget mot drogerna.

Att kriminella ligor och nätverk får sin främsta inkomst från narkotikaförsäljning är ett faktum få förvånas över. Men att cirka 50–80 procent av gängens inkomst kommer från den illegala cannabishandeln är något som får många att häpna. Cannabis har blivit, efter alkohol, Sveriges mest brukade drog. Den är inte bara lättillgänglig och billig, men också relativt mild med få biverkningar.

Det är svårt att beräkna exakt vad den illegala, svenska cannabishandeln omsätter årligen, siffran varierar mellan 400 miljoner till 3,1 miljarder kronor. En legalisering av cannabis hade inte bara inneburit att vi ekonomiskt sveper undan benen för kriminella gäng. Det hade heller inte bara frigjort tid och resurser för polisen, som hade sluppit arrestera harmlösa och tidigare ostraffade individer för cannabisbruk, men det hade också skapat arbetstillfällen och ett klirr i samhällskassan i form av skatteintäkter.

Det här har många länder och amerikanska delstater bevisat när de legaliserat plantan. Många utav er som läser detta må kanske tänka ”ska vi släppa ännu en drog fri?”. Att legalisera och reglera en produkt som redan omsätter miljarder varje år, är inte att ”släppa den fri”. Det är snarare i dag det är ”fritt”, där oskattade pengar går rakt i fickorna på kriminella element som underminerar vår demokrati. Samt total avsaknad av insyn och kontroll. En minderårig idag har sämre förutsättningar att köpa alkohol eller tobak (på grund av statlig kontroll) än till exempel cannabis då langare knappast kommer begära att få se legitimation.

Jag säger absolut inte att om cannabis hade varit lagligt så hade den 12-åriga flickan fortfarande varit vid liv. Men jag kan med stort självförtroende säga att vi hade haft mer tid och resurser att haffa de skyldiga och ställa de inför rätta.

Man brukar säga att definitionen av galenskap är att göra samma sak om och om igen, men förvänta sig annorlunda resultat. Vår repressiva, icke evidensbaserade narkotikapolitik har aldrig fungerat och folk brukar droger mer än någonsin i vårt lilla avlånga land.

Det är dags att tänka om. Det är dags att pröva något nytt.

Äntligen bjuds det på ordentligt badväder...

...tyvärr är sommaren snart över.