Energi

Dagens datum: 11/8

För 15 år sedan spåddes ett rekordår för karljohansvampen.

I dag har Susanna namnsdag.

Namnet är grekiskt och stammar från ett hebreiskt ord för lilja. Det kom hit i mitten av 1200-talet. Omkring 13 100 bär namnet, cirka 6 500 kallas så, med medelåldern 44.

I dag är det bergsdagen i Japan. Den instiftades officiellt för några år sedan till hyllning av den japanska naturen för att uppmuntra japaner att ta ut fler semesterdagar.

Ur historien

För 15 år sedan, 2005, kom glädjande besked från Sveriges svampexperter som meddelade att det skulle bli ett rekordår för karljohansvampen. Den läckra svampen trivdes i det ovanligt gynnsamma sommarvädret, med först torrt och varmt väder och sedan mycket regn.

För 20 år sedan, 2000, avslöjade en grupp tidigare anställda vid den amerikanska militärbasen Thule på Grönland att en skarpladdad atombomb troligen låg i havet utanför basen. 1968 hade ett plan med fyra bomber störtat, men bara tre av dem bärgades. Den sista bomben är fortfarande inte hittad. Uppgifter ur amerikanska arkiv bekräftade avslöjandet.

För 64 år sedan, 1956, avled den tyska adelsdamen Frieda von Richthofen, 77 år gammal, berömd för sitt äventyrliga liv. Hon flyttade till England och gifte sig 1899 med en professor och fick tre barn. År 1912 träffade hon en av makens elever, författaren D H Lawrence, som hon rymde med. De gifte sig och förde ett kringflackande liv fram till Lawrences död i Frankrike 1930. Därefter flyttade von Richthofen till Taos i New Mexico, där hon sedermera äktade en tredje make.

För 90 år sedan, 1930, hade den första svenska talfilmen, För hennes skull, premiär på biografen Palladium i Stockholm. Inga Tidblad och Gösta Ekman hade huvudrollerna. Filmen hade skrivits och regisserats av den tyske dramatikern Paul Merzbach och spelats in vid Svensk Filmindustris studio i Råsunda. Som förspel visades en annan nymodighet: en tecknad film med Musse Pigg.

För 95 år sedan, 1925, miste 5000 invånare sina hem då en cyklon ödelade staden Borculo i östra Holland. Boningshus, lantgårdar, fabriker och järnvägar förstördes.

Skådespelerskan Inga Tidblad medverkade i den första svenska talfilmen 1930
Skådespelerskan Inga Tidblad medverkade i den första svenska talfilmen 1930. Foto: John Kjellström/SvD/TT

Födelsedagar

För 80 år sedan, 1940, föddes journalisten Pia Brandelius. Hon började 1965 på Dagens eko, där hon blev kvar till 1980 – förutom ett längre gästspel på japanska radion NHK 1968–1970. Under 1980-talet var hon knuten till Sveriges Television och profilerade sig som programledare för Aktuellt. Senare ledde Brandelius debattprogrammet Speciellt tillsammans med Karin Andersson.

För 89 år sedan, 1931, föddes juristen och förra statsrådet Reidunn Laurén i Östersund. Hon gjorde opolitisk karriär i olika departement under både de borgerliga och socialdemokratiska regeringarna på 1970- och 1980-talen. Men efter den borgerliga valsegern 1991 utnämndes hon överraskande till biträdande justitieminister. Tidigare hade Laurén bland annat varit ordförande i Arbetsdomstolen och expeditionschef i bostadsdepartementet. Efter valet 1994 då den borgerliga regeringen förlorade makten blev hon kammarrättspresident i Stockholm och senare ordförande för Sophiahemmets stiftelse.