Radar · Mänskliga rättigheter

Navalnyj uppges tillfriskna – kan prata

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tillstånd har förbättrats så pass mycket att han nu är talbar, enligt källor till tyska Der Spiegel.

Polisen i Berlin uppges förstärka bevakningen kring honom av oro för nya mordförsök.

Charitésjukhuset i den tyska huvudstaden, där Navalnyj vårdats efter en förmodad förgiftning i Ryssland, uppgav i måndags att patienten kunnat väckas ur den konstgjorda koman och att han reagerar på tilltal.

Sedan dess har hans tillstånd förbättrats ytterligare, rapporterar Der Spiegel i samarbete med den grävande journalistgruppen Bellingcat.

Enligt deras källor kan Navalnyj nu tala och kommer förmodligen att kunna minnas detaljer kring vad som föregick hans snabba insjuknande under en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva den 20 augusti.

Kan ses som hot

Flera poliser har satts in för att bevaka den ryske regimkritikern som nu även ska få skydd inne på sjukhuset, enligt Der Spiegels och Bellingcats uppgifter.

De rapporterar att åtgärderna vidtas då Navalnyj, om han fortsätter att tillfriskna, kan väntas få fler besök – och på nytt komma att betraktas som en fara av sina fiender.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att det finns en stor risk att förgiftningen av Navalnyj beordrades av högt uppsatta personer i det ryska ledarskapet.

– Jag tror att folk över hela världen ser den här typen av händelser för vad de är, säger Pompeo i en radiointervju enligt AFP, och fortsätter:

– Jag tror inte att det är bra för det ryska folket.

Motstridiga uppgifter

Navalnyj vårdades först på sjukhus i ryska Omsk, där hans plan nödlandade sedan han insjuknat. Två dagar senare flögs han till Berlin för att läggas in på Charitésjukhuset.

Läkarna i Omsk har påstått att de inte funnit några bevis för förgiftning. Men Tysklands regering har meddelat att prover från ett militärlaboratorium otvivelaktigt visat att han förgiftats med nervgiftet novitjok.

Pompeo säger att USA vill hjälpa till att ta reda på vilka som är skyldiga.

– Det är något som vi kommer att titta på, som vi kommer att utvärdera, och vi kommer från vårt håll att göra allt vi kan för att minska risken för att liknande saker händer igen.

USA:s president Donald Trump har tidigare sagt att han inte har sett några bevis på att Navalnyj förgiftats.