Radar · Politik

Få partier nämnde klimat och miljö vid riksdagens öppnande

När Riksdagen öppnade och partierna skulle hålla sina inledande anföranden bestämde sig Oskar Tagesson, som ideellt engagerad i Naturskyddsföreningen i Göteborg, för att sätta på timern på telefonen.

Bara fyra partier nämnde miljön eller klimatet i sina inledande anföranden när riksdagen öppnade i onsdags. Av dessa ägnade Socialdemokraterna frågan fem sekunder, enligt Oskar Tagesson, som bestämde sig för att ta tid under debatten.
”Det är väldigt allvarligt. Det borde vara en fråga som engagerar alla partier från vänster till höger”, säger han.

När Riksdagen öppnade och partierna skulle hålla sina inledande anföranden bestämde sig Oskar Tagesson, som är ideellt engagerad i Naturskyddsföreningen i Göteborg, för att sätta på timern på telefonen.

– Jag hoppades att klimatet skulle upp på agendan när debatten om corona hade lättat lite, men så blev inte fallet, säger han.

Alla mindre partier hade fem minuter att hålla sitt anförande på, medan Socialdemokraterna och Moderaterna hade sju minuter. Enligt hans beräkningar pratade Miljöpartiet om klimat eller miljö i en minut och 40 sekunder, Vänsterpartiet i en minut och sju sekunder och Centerpartiet i 40 sekunder. Enda partiet som lyfte IPCCs rapporter var Miljöpartiet.

Socialdemokraterna ägnade bara fem sekunder åt miljö eller klimat under sina sju minuter av inledande anförande. Samma tid till anförande hade alltså Moderaterna, men de och Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna nämnde inte miljö eller klimat en enda gång.

– Det är så klart väldigt allvarligt att de inte lyfter frågan när det ser ut som det gör på vår planet med smältande isar, bränderna i Kalifornien och skövling av regnskogar. Även i Sverige är situation allvarlig, där vi är långt ifrån att nå miljö- och klimatmålen. Det borde ju vara en fråga som går från vänster till höger kan man tycka, men det blir ganska tydligt att vissa partier prioriterar annat, säger han.

Totalt varade riksdagens öppnande i flera timmar, men Oskar Tagesson mätte inte hela den tiden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV