Radar · Basinkomst

Basinkomstens gudfader högt upp på ansedd topplista

Pandemin har gjort basinkomst till hett stoff.

När Prospect listar de viktigaste tänkarna för 2020 hamnar Philippe van Parijs på åttonde plats. Tiden anses nu vara mogen för den belgiska basinkomstikonens tankegods.

Det brittiska månadsmagasinet Prospect sammanställer varje år en topplista över världens främsta ”top thinkers”. I år är listan anpassad efter rådande omständigheter och kallas The world’s top 50 thinkers for the Covid-19 age. Listan toppas av den indiska delstaten Keralas hälsominister KK Shaijlala, följd av Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern och arkitekten Marina Tabassum.

På hedervärda plats åtta återfinns den belgiske filosofen och ekonomen Philippe van Parijs, närmast en ikon inom basinkomst. 1986 grundade han European Basic Income Network och i motiveringen framhålls han som en inspiration för dagens unga basinkomstentusiaster och som en tänkare före sin tid. I introduktionen till listan presenteras han som basinkomstens gudfader, och redaktionen anser att tiden nu blivit mogen för hans tankar.

På sin twitter kommenterar van Parijs att hans förekomst på listan ”utan tvekan bara är en spegling av den växande medvetenheten världen över om vikten av en ovillkorad basinkomst för motståndskraften hos våra samhällen och ekonomier”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV