Radar · Integritet

Tumult vid Bukowski-protest mot Lundins oljeplaner

Ordväxling och handgripligheter uppstod när Extinction rebellion avvisades från Bukowskis efter en protest mot auktionshusets ägare Lundin energy.

En aktivist från Extinction rebellion har anmält Bukowskis vakter för övervåld efter att hon läst upp en dikt i auktionsfirmans lokaler i protest mot ägaren Lundin energy.

Klimatrörelsen Extinction rebellion har den här månaden utfört flera aktioner, och i fredags hade turen kommit till Bukowskis, där protesten riktades mot auktionshusets ägare Lundin energy. Oljebolaget vill ha utökat tillstånd för att borra i Arktis och just nu pågår en rättegång mot norska staten som utreder huruvida borrningen efter olja och gas i Arktis är förenligt med Norges åtagande enligt Parisavtalet.

Gruppen från Extinction rebellion framförde ett performance inne i Bukowskis lokaler under en visning; bland annat lästes dikten Ring klocka ring upp för att understryka hur tiden håller på att rinna ut för klimatet, och Dali-inspirerade rinnande klockar placerades ut. Aktivisterna ombads sedermera att avlägsna sig och utanför entrén blev vakterna mer handgripliga.

Provocerande poesi

I ett filmklipp fångas hur Olivia Alm-Brillantes, 24, hålls fast av två män, efter att en av dem har gått rakt in i henne och skrikit ”jag får gå här”. Enligt Olivia Alm-Brillantes använde vakterna övervåld och jagade ifatt henne på ett sätt som hon beskriver som ”extremt obehagligt”. Vakterna ska ha anmält henne för bland annat våld mot tjänsteman och hävdat att hon knuffat dem och spottat på dem. Olivia Alm-Brillantes gör en motanmälan samma kväll.

– Det är ironiskt hur Bukowskis säljer politisk konst för tusentals kronor men inte kan ta nutida politisk poesi utan att bussa sina väktare på en, skriver aktivisten i ett mail.

Bukowskis låter meddela att man inte har polisanmält händelsen. Då vakterna inte heller är anställda hos Bukowskis har de inga kommentarer utan hänvisar till polisen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV