Radar · Arbetskritik

Studie: Öppna kontorslandskap ger sämre arbetsmiljö

Öppna kontorslandskap leder till sämre arbetsmiljö, enligt en ny intervjustudie från Malmö universitet.

Öppna kontorslandskap påverkar den fysiska arbetsmiljön negativt och leder till missnöje bland medarbetare och chefer, enligt en ny studie från Malmö universitet.

Det är Hanne Berthelsen, docent vid Malmö universitet som tillsammans professor Tuija Muhonen står bakom den nya intervjustudien, där man har undersökt hur aktivitetsbaserade kontor (ABW), alltså kontor med öppna landskap där aktiviteten avgör var du sitter, påverkar arbetsmiljön inom akademin.

– Vår studie utmanar föreställningen att ABW är kostnadseffektivt, men också om det verkligen stimulerar kreativitet och sociala relationer, säger Hanne Berthelsen till Malmö universitet.

Intervjustudien är en uppföljning på en tidigare studie som genomfördes på universitetet för drygt två år sedan, där man frågade medarbetare på Niagara, ett av Malmö universitets hus, hur de upplevde arbetsmiljön efter att aktivitetsbaserade arbetsplatser införts. Resultatet talade då för att de anställda trivdes sämre i öppna kontorslandskap och valde att jobba hemifrån i större utsträckning.

Svårare att koncentrera sig

Den nya studien, där både chefer och medarbetare på Niagara intervjuades, pekar på liknande resultat som i den tidigare. Både medarbetare och chefer som intervjuades uttryckte missnöje med den fysiska arbetsmiljön. Det handlade bland annat om bristande kontroll över ventilation, ljus och temperatur men också om svårigheter att koncentrera sig och utföra arbete som kräver avskildhet.

Vidare uttryckte de tillfrågade också att det var svårt att värja sig mot ljus- och synintrycken i den öppna kontorsmiljön, som också upplevdes som anonym och icke-akademisk. På grund av dessa omständigheter valde medarbetarna i allt större utsträckning att jobba hemifrån.

I intervjustudien framkom också att de intervjuade inte upplevde att de fått vara delaktiga i beslutet att gå över till öppna kontorslandskap. De hade i stället fått “gilla läget”.
 
– Ökat hemarbete i sig gjorde att den psykosociala arbetsmiljön blev sämre. Man förväntar sig att spara pengar och vill ladda det med positiva värderingar som att man vill främja samarbete, kreativitet och interaktivitet. Men det finns egentligen inga belägg för detta i forskningen, säger Tuija Muhonen.

Det finns flera andra studier som också pekar på nackdelar med ABW. Trots detta fortsätter arbetsgivare att övergå till öppna arbetslandskap.

Risk för ökad smittspridning

I samband med coronapandemin har det också börjat diskuterats huruvida det öppna landskapet utgör en risk för större smittspridning på arbetsplatserna.

– Redan innan pandemin visade flertalet studier på ökad smittspridning i öppna kontorsmiljöer med mer självrapporterad ohälsa, och fler sjukskrivningar jämfört med traditionella kontorsmiljöer, säger Tuija Muhonen.

Så här gick studien till: 

11 forskare och 12 avdelnings- eller institutionschefer intervjuades av forskargruppen på uppdrag av dekanerna vid berörda fakulteter i Malmö universitets nya hus Niagara.
Källa: Malmö universitet