Radar · Utrikes

Sena på vegotrenden – nu kommer snabbmatsjättens växtbaserade meny

Snart kommer du att kunna testa Mcdonalds nya meny med vegetariska rätter.

Världens största hamburgarkejda McDonalds hoppar på trenden och introducerar fler växtbaserade alternativ på sin meny. De nya maträtterna börjar serveras nästa år.

Det tog sin tid men nu gör Macdonalds slag i sak och satsar på växtbaserad mat. Mcplant heter den nya internationella satsningen och kommer efter att allt fler väljer vegomat på grund av större medvetenhet kring de negativa effekterna av kött, rapporterar BBC. 

Restaurangkedjan kommer att erbjuda växtbaserade alternativ till sina kyckling-, kött- och frukosträtter.

Och växtbaserat ligger i tiden. Barclays Bank gör prognosen att konsumtionen av köttsubstitut kan vara värd 140 miljarder dollar innan 2029. 

Sena på vegopucken

Företaget rapporterade stora vinster för tredje kvartalet i år men har varit sena med att ta till sig trenden med växtbaserat. Andra restaurangkedjor har redan skaffat sig ett försprång med breddade växtbaserade och vegetariska varianter av snabbmatsrätterna. 

I Sverige har Mcdonalds tidigare haft både en bönbaserad burgare samt den sojabaserade Mcvegan, som rönte stor uppmärksamhet när den lanserades för två år sedan. 

Mcdonalds har ännu inte meddelat vilket bolag som kommer att producera de vegetariska rätterna. Tidigare var det tal om att företaget Beyond meat skulle leverera vegomaten, de två företagen har utvecklat och testat en gemensam vegoburgare i Kanada, men när inget definitivt sades vid presentationen av Mcplant, sjönk Beyond meats aktier.