Zoom

Så tycker migrationsminister Morgan Johansson om amnesti

Frågan om ensammkommande som drabbas av lång väntan engagerar.

Unga som var ensamkommande under 2015 väntar fortfarande på ett uppehållstillstånd – som de får om de klarar kraven. Men någon kollektiv amnesti är inte aktuell. Sverige har redan gjort mycket för den här gruppen ungdomar och med den nya gymnasielagen har de goda chanser att få stanna i Sverige. Det skriver Morgan Johansson i ett mailsvar om amnesti som alltfler förespråkar.

Vad tycker du om uppmaningen att ge alla  ensamkommande amnesti? Är det en rimlig åtgärd?

– Den här lagstiftningen gav en grupp ungdomar som fått avslag på sin asylansökan en andra chans till uppehållstillstånd. Bara det i sig är en väldigt stor åtgärd som många andra grupper inte fått ta del av. Denna nya möjlighet att stanna skulle man få om man slutförde sin utbildning, fick ett stadigvarande jobb och inte begick några brott.  En amnesti skulle i praktiken innebära att man inte ställde några krav alls.
 
Vad bör Sverige göra för att enamkomande unga, som bland annat har rapporterats ha betydligt högre självmordsrisk och risk för att utsättas för människohandel och hamna i kriminalitet än andra ungdomar, ska må bättre? 
 
– Sverige har gjort väldigt mycket för den här gruppen genom att erbjuda en ny chans att få stanna, trots att de inte har asylskäl. Studerar man, skaffar man sig ett jobb och begår man inga brott så har man goda förutsättningar att få stanna.
 
Håll ihop Sverige menar att fem års väntan i sig är för lång väntan för en ensamkommande ungdom för att få svar på sin asylansökan, och de menar att redan ett år är för lång tid. Vad är en rimlig tid, enligt dig?
 
– Ingen ska behöva vänta väldigt länge för att få svar på sin asylansökan. Vi ska dock komma ihåg att antalet asylsökande 2015 och 2016 var rekordhögt, vilket ledde till ett högt tryck på myndigheten. 2015 kom 163 000 asylsökande till Sverige, varav 35 000 ensamkommande ungdomar. Det var den högsta siffran någonsin.
 
– Migrationsverket har fått betydande resurser senaste åren för att myndigheten ska kunna hantera arbetsbelastningen, korta ned handläggningstider genom bättre digitala lösningar och öka produktiviteten.
 
Håll ihop Sverige har även anmält regeringen till FN för ”grova och systematiska kränkningar” av flera mänskliga rättigheter när det gäller just flyktingfrågan. Har Sverige gjort fel? Vad hade kunnat gjorts bättre?
 
– Sverige har ett av världens mest rättssäkra asylsystem. Det är något som EU:s flyktingorgan UNHCR många gånger har lyft fram. Sverige har en rad mekanismer som säkerställer en god rättssäkerhet i asylprocessen. Det handlar om rätten till offentligt biträde, möjlighet till muntlig förhandling, möjligheten att överklaga samt tvåpartsprocessen.
 
– Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att Sverige tagit ett stort ansvar. Sedan kriget bröt ut i Syrien 2011 så har Sverige gett skydd åt över 180 000 flyktingar från det kriget. Det är den största humanitära insatsen i vårt lands historia. Inget annat land har heller tagit så stort ansvar för ensamkommande ungdomar som Sverige gjort. Det är jag i grunden stolt över.