Radar · Inrikes

Pandemin riskerar öka lönegapet mellan kvinnor och män

Pandemin riskerar att leda till ökade löneskillnader mellan kvinnor och män.

Det finns en stor risk att pandemin leder till ökade löneskillnader mellan kvinnor och män. I alla fall för akademiker. Det visar de löneanspråk som akademiker ställer när de ska anställas.

En ny undersökning från rekryteringsfirman Jurek visar att pandemin leder till ökade löneskillnader mellan kvinnor och män.

I undersökningen har över 6 000 akademiker tillfrågats om sina löneanspråk både under första kvartalet i år, det vill säga före pandemin, och andra kvartalet, uppger Kollega.

Undersökningen visar att hos akademiker under 30 år, sänktes löneanspråken bland män med 2 procent och bland kvinnor med 4 procent. Det finns färre jobb att söka och de som drabbas hårdast är just unga akademiker.

Rapporten visar att de unga är beredda att gå ned i lön för att komma in i arbetslivet, berättar Shervin Razani, vd på Jurek, till Kollega.

Våra rapporter visar dessvärre tendenser till att kvinnor tycks underskatta sig själva, medan männen i stället överskattar sig själva.” – Shervin Razani, vd och grundare av Jurek i Kollega.

I åldrarna 55–60 år begärde män 9,4 procent och kvinnor 0,7 procent mer i lön andra kvartalet. Bland de över 60 år begärde männen 5 procent högre lön samtidigt som kvinnorna var beredda att sänka sina löner med drygt 2 procent.