Radar · Integritet

Katolska präster ställs till svars efter sexövergrepp

Idag släpper Vatikanen en rapport om anklagelserna mot före detta kardinal Theodore McCarrick (bilden).

I dag inleds rättegången mot Vatikanens ambassadör i Frankrike, Luigi Ventura, som av flera män anklagats för ”olämplig beröring”. Samtidigt offentliggör Vatikanen en rapport om Theodore McCarrick, tidigare amerikansk kardinal, som under många års tid ska ha ofredat både pojkar och vuxna män inom ämbetet.

Efter flertalet avslöjanden om sexuella övergrepp och sexuella ofredanden från katolska präster har kyrkan gjort sitt bästa för att lägga locket på. Ett visst mått av självrannsakan har med tiden inte gått att undvika och i fjol fråntogs den amerikanske kardinalen Theodore McCarrick sin titel av påve Franciscus.

McCarrick hade år 2018 begärt avsked efter att anklagelser om sexuella övergrepp riktats mot honom. Dessa ska ha begåtts under hans tid som biskop av Metuchen och som ärkebiskop av Newark, då han ska ha utnyttjat prästseminarister och minst en korgosse sexuellt. Anklagelser har riktats mot honom från 1993 till 2016, och rör händelser som ägt rum så tidigt som i början av 1970-talet.

Nekar till anklagelserna

Flera interna röster vittnar om att Vatikanen sedan länge informerats om McCarricks beteende, bland annat via en redogörelse av ärkebiskop Carlo Maria Viganò 2018 där denne hävdar att påve Franciskus kände till anklagelserna redan år 2013.

Liknande anklagelser mot ärkebiskop Luigi Ventura ledde till att denne avgick från sin post som påvlig ambassör i Frankrike år 2019. Ventura fråntogs i samband med detta sin diplomatiska immunitet, ett ovanligt ingripande från Vatikanens sida, och hans rättegång inleds i Paris idag. Han anklagas av flera män för att ha ofredat dem sexuellt under 2018 och 2019. Ventura nekar till anklagelserna som han kallar en ”komplott” från staden Paris sida, skriver ActuParis. Även McCarrick betraktar sig som oskyldig, även om han säger sig acceptera påvens sanktioner och beklagar det lidande som de personer som anklagar honom har gått igenom, uppger AP.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV