Radar · Inrikes

Fler intensivvårdas: ”Vi ser ett trendbrott”

Folkhälsomyndigheten skärper råden i fler regioner.

Fler än hälften av Sveriges regioner får nu skärpta råd från Folkhälsomyndigheten med anledning av covid-19. Blekinge vill inte vänta på myndigheten och går fram med egna råd.

Vi har en kraftig ökning av smitta i Sverige, säger Folkhälsomyndighetens Sara Byfors vid dagens pressträff. Mest ökar fallen i åldrarna 20–59 år. Bland de äldre går ökningen inte lika snabbt.

Även inom intensivvården ökar fallen.

– Det är ett klart trendbrott vi ser, säger Sara Byfors.

Dödsfallen väntas öka kommande veckor eftersom de kommer några veckor efter en ökad smittspridning, enligt Byfors.

Stärkta råd

Folkhälsomyndigheten skärper de allmänna pandemiråden i Västerbotten, Norrbotten och Kalmar län. Region Blekinge inför också strängare lokala råd, men utan Folkhälsomyndighetens inblandning.

I Norrbotten och Västerbotten uppmanas invånare bland annat att avstå från onödiga resor inom eller mellan regioner.

I Blekinge har 300 nya personer konstaterats smittade de senaste två veckorna och smittan breder ut sig uppåt i åldrarna. Även om regionen ligger under snittet i Sverige, går inte att vänta på att det kommer skärpta nationella råd, anser smittskyddsläkare Bengt Wittsjö.

– Om det fortsätter på samma sätt kommer vi att drabbas likadant som våra grannlandsting, säger han vid en pressträff.

Råden liknar dem som finns i andra delar av landet med lokalt skärpta råd.

"Stanna hemma"

– Umgås bara med din familj, stanna hemma, res ingenstans om det inte är absolut nödvändigt, sammanfattar Bengt Wittesjö några av de nya råden.

Men han tillägger att medborgarna inte ska undvika att söka sjukvård vid behov och att skolundervisning inte omfattas av råden.

För region Norrbotten och Västerbotten gäller också att man ska ”avstå från att göra onödiga resor såväl inom som utom regionen”, skriver Folkhälsomyndigheten.

Flera regioner

Totalt 14 av landets 21 regioner har skärpta råd som syftar till att begränsa sociala kontakter och minska smittspridningen.

I till exempel Västerbotten har antalet bekräftade coronafall ”ökat kraftigt” och regionen ser allt fler covidpatienter på sjukhus, enligt regionens pressmeddelande. Länsstyrelsen i Västerbotten sänker också publiktaket från 300 till 50 personer, enligt Norran.

– Det förbereds ett beslut just nu som ska tas någon gång efter klockan 11 i dag, säger länsråd Lars Lustig till tidningen.

I Sverige har 35 nya dödsfall med bekräftad covid-19 rapporterats, enligt Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 6 057 smittade avlidit i landet.

Detta gäller i Sveriges regioner

Regioner med skärpta lokala råd
Region Blekinge (egna råd)
Region Halland
Region Jönköpings län
Region Kalmar län
Region Kronoberg
Region Norrbotten
Region Skåne
Region Stockholm
Region Sörmland
Region Uppsala
Region Västerbotten
Region Västra Götaland
Region Örebro län
Region Östergötland
Regioner utan skärpta lokala råd
Region Dalarna
Region Gotland
Region Gävleborg
Region Jämtland Härjedalen
Region Värmland
Region Västernorrland
Region Västmanland
Källa: Folkhälsomyndigheten