Radar · Djurrätt

Danmarks regering vill stoppa minkuppfödning

Grävande av minkgravar utanför Holstebro.

Danmarks regering beklagar att den uppmanade till masslakt av friska minkar i landet utan att ha lagen på sin sida. I ett nytt initiativ vill den förbjuda minkuppfödning till och med nästa år.

Alla minkar – sjuka som friska – ska avlivas innan den 16 november. Det beskedet gav Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) i onsdags sedan coronavirus muterats hos mink och spridits till människor på norra Jylland.

Men senare har det framkommit att regeringen saknar befogenhet att kräva att minkar utanför områden med smitta ska slaktas. Det har fått branschföreträdare och oppositionspolitiker att rasa – och Frederiksen ber nu om ursäkt. Enligt henne var det först i helgen som regeringen fick kännedom om den bristande lagstiftningen.

Regeringen var inte medveten om att det inte fanns någon rättslig grund när vi fattade beslutet i förra veckan. Hade vi varit det så hade vi erkänt det öppet och ärligt, sade Frederiksen under en frågestund i folketinget på tisdagen.

Nytt lagförslag

Enligt nuvarande lagstiftning måste sjukdom ha upptäckts bland djur på en gård eller så måste gården ligga i ett område med smitta innan myndigheterna kan kräva tillgång till den för att döda djur.

Regeringen vill lägga fram ett lagförslag som ska ge myndigheterna rätt att avliva såväl sjuka som friska minkar i Danmark, men det oppositionella blåa blocket har dock sagt att det inte tänker rösta för förslaget i folketinget.

Med ett annat förslag vill regeringen förbjuda all uppfödning av djuren fram till och med den sista december nästa år. Det innebär bland annat att minkar inte ska få föras in eller ut ur Danmark, eller mellan minkfarmar. Dessutom vill man att minkfarmare vars djur omhändertas och avlivas ska få ekonomisk ersättning.

Maxstraffet för att bryta mot denna lag föreslås bli sex månaders fängelse.
Med lagstiftningens hjälp ska myndigheterna också beredas tillgång till farmarna.

Det finns mellan 14 och 17 miljoner minkar i Danmark. Omkring 2,4 miljoner av dem har nu avlivats, meddelade myndigheten Fødevarestyrelsen i måndags eftermiddag.

"Ingen framtid"

Det är bland annat Fødevarestyrelsen som är ansvarig för massavlivningen – men vissa uppfödare tar hand om det själv mot ersättning. En del uppfödare utanför smittoområdet har stoppat avlivningen i väntan på att det juridiska läget ska klarna.

Fødevarestyrelsen har i ett brev beklagat att det inte framgick tydligare att det handlade om en uppmaning – och inget krav att döda minkarna. Men enligt Tage Pedersen, ordförande för organisationen Danske Minkavlere, finns ingen väg tillbaka utan den senaste utvecklingen innebär slutet för den danska minknäringen.

– Även om få minkuppfödare finns kvar och får fortsätta så finns det ingen framtid. Vi kan bara överleva som en stor och stark näring, säger han till tidningen Finans.

Folkhälsomyndigheten i Sverige följer utvecklingen kring minkarna och coronaviruset och anser i nuläget att det inte behövs några reserestriktioner till eller från Danmark.

– Vi följer vilka åtgärder de har infört och funderar på vad man behöver göra i Sverige utifrån det, säger enhetschef Sara Byfors på myndighetens pressträff.

Polen, som tillsammans med Danmark och Kina är ett av de länder i världen där det föds upp mest minkar, planerar att börja coronatesta minkar samt anställda vid landets minkfarmar.