Radar · Djurrätt

”Avliva alla minkar i Sverige”

Danska hälsovårdsmyndigheter får hjälp av danska försvarsmakten att begrava döda minkar i massgravar vid ett militärområde nära Holstebro, Danmark, måndagen 9 november 2020.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet, kräver två professorer i infektionssjukdomar, Björn Olsen och Magnus Gisslén, att Sverige bör avliva alla djur på minkfarmerna. De skriver även att den ”industriella djurhållningen” är ”ett potentiellt hot mot folkhälsan”.

I Danmark har tolv personer i smittats med det muterade viruset som sprids på minkfarmar och kallas för ”cluster 5”. Upptäckten ledde under förra veckan till kraftiga beslut om att avliva samtliga minkar på danska minkfarmer, ett beslut som Danmarks regering senare fått backa ifrån då laglig grund saknades.

Nu kräver Björn Olsen, professorer i infektionssjukdomar på Uppsala universitet och Magnus Gisslén, professorer i infektionssjukdomar på Uppsala universitet att alla djur på minkfarmerna i Sverige bör avlivas.

Det är nu hög tid att dra lärdom och inse att de industriella djurfabriker vi har byggt upp i vårt moderna samhälle inte bara är problematiska ur ett djurskyddsperspektiv utan också innebär ett stort reellt hot mot folkhälsan.” – Björn Olsen och Magnus Gisslén i Svenska Dagbladet.

Björn Olsen och Magnus Gisslén varnar för att det är troligt att det genetiskt förändrade coronavirus även finns på de svenska farmerna även om det ännu inte är fastställt.

Sverige har ungefär en halv miljon minkar på 40 farmer.