Radar · Nyheter

Kim ”söker uppmärksamhet” med uppskjutning

Bild från den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA som sägs visa diktatorn Kim Jong-Un under landets senaste provskjutning på måndagen.

Nordkorea har släppt bilder från landets senaste provskjutning av vad man beskriver som ”långdistansartilleri”. Där ses diktatorn Kim Jong-Un, klädd i svart pälshatt och khakifärgad jacka, följa vapentestet med kikare. Den nya uppskjutningen av förmodade ballistiska robotar på måndagen följer på liknande tester i förra veckan – Kim Jong-Uns första militära aktivitet i år, enligt Sydkoreas återföreningsdepartement.

”Det sker för att stärka den inhemska sammanhållningen och för att dra till sig uppmärksamhet från USA och Sydkorea och pressa dem att ändra sin strategi”, skriver departementet.

Nordkorea står under stränga sanktioner från bland andra FN och USA med anledning av landets kärnvapen- och robotprogram.

Samtalen mellan USA och Nordkorea har kört fast på grund av meningsskiljaktigheter kring sanktionslättnader och vad Nordkorea är villigt att gå med på i utbyte mot sådana.