Intro

”Jag vill inte dö av klimatet”

Fler barn kontaktar Bris för att de är oroliga för klimatet, visar barnrättsorganisationens årsrapport. 

”SNÄLLA NÅGON RÄDDA OSS. Jag har blivit jätteorolig för klimatet på senaste tiden och nu har vi börjat prata om det i skolan och det skulle tydligen börja bli värre när jag typ är 50 och jag har ångest för att jag vill liksom leva hela mitt liv och inte dö av klimatet”, skriver en av dem.

Men det räcker inte att hjälpa barnen hantera oron, eftersom den är befogad, konstaterar Bris, och ger de vuxna bakläxa: snack räcker inte. Politikerna måste agera – och involvera barnen i skapandet av ett hållbart samhälle. Läs mer om det på nyhetssidorna.

I Bris årsrapport framkommer även att allt fler barn som kontaktar organisationen har självmordstankar. Mellan 2016 och 2019 har dessa kontakter ökat med 88 procent. En grupp som är extra utsatt är transpersoner. I nyheterna kan du läsa om ett nytt internetforum som ska lyfta fram berättelser om att komma ut och leva som transperson. Plattformen är tänkt att öka kunskapen hos allmänheten och minska skam, vilket i sin tur kan motverka psykiskt lidande och självmordsbenägenhet.

Vi skriver även om att regeringen erkänner att beredskapen för att hantera en olycka på ett svenskt kärnkraftverk brister, och om vad som enligt en rad organisationer krävs för att uppnå FN:s globala mål för hållbar utveckling.