Glöd · Ledare

Inte i vårt namn – här börjar någonting nytt

Är det vårt samhälle eller en skruvad sketch? En turkisk president ville inte längre stoppa flyktingar på väg till Europa, så han öppnade gränsen till Grekland och bussade dit tiotusentals flyktingar. Men på andra sidan gränsen stod grekisk militär och sköt tårgas på dem. I något fall också kulor.

Mitt i tumultet stod en man i vit jacka och delade ut flygblad på engelska. Det stod att flyktingarna kanske har hört bra saker om Sverige, men samhället är på väg att falla samman. Det finns inga jobb och inga bostäder och flyktingarna kan inte få några mer pengar. Sorry. Undertecknat The people of Sweden, Sweden democrats.

Det är bottenlöst pinsamt, och det tycker en stor del av det där svenska folket i vars namn han har undertecknat också. Alla möjliga. Och några startar en Facebookgrupp, nej, minst två, men det är en som växer så det knakar.

Jaha, de startar en Facebookgrupp när världen brinner och små barn ligger i en skog och hostar tårgas och inte är välkomna någonstans – när det finns så mycket annat och mer att göra!

Ja, men allt måste börja någonstans. Och någonting börjar med att ett stort gäng människor från samhällets alla håll och kanter bara känner att … nää. Inte i mitt namn. Efter ett par timmar har gruppen 30 000 medlemmar, efter mindre än en vecka är den uppe i mer än 107 000. Trots att alla som känner att ”nää, inte i mitt namn” inte är såna som visar sina politiska åsikter för hela världen. En del som går med skriver om det, att det var ett steg att ta.

Någon lägger upp ett brev där han ber Jimmie Åkesson lägga till ”utom Ragnar Asplund” efter ”svenska folket” på flygbladet. Fler gör likadant, fast med sina namn. Det uppstår diskussioner som inte bara handlar om det pinsamma tilltaget vid gränsen utan om vad som händer i SD-kommuner och hur gruppen kan gå vidare: organisera demonstrationer, ställa krav på andra partier, ge ut en skrift, göra en ideologisk analys utifrån SD:s politiska språk, bilda en oberoende ”virtuell kommun”, säga ifrån i vardagen – det är bara ett axplock.

Det bubblar av idéer och gruppen #inteimittnamn – SD representerar inte mig fortsätter att växa. Någonstans måste en vändning starta och det skulle kunna vara här. Det finns kraft i det här.

Humorn i att sprida en bild där en lokalpolitiker står på en tom väg i ett ödsligt landskap i en avfolkningsbygd med texten ”Tingsryd är fullt”.

De skojar inte.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV