Radar · Miljö

Vilsen knölval hittad död nära Montréal

Knölvalen har haft publik när den simmat runt i S:t Lawrence-floden i Montréal.

Den knölval som den senaste tiden siktats i S:t Lawrence-floden i kanadensiska Montréal har dött. Dödsorsaken ska nu utredas.

Många Montréalbor har passat på att ta sig till kajen för att titta på den ovanliga besökaren, som har simmat i floden med storstadens silhuett i bakgrunden.

Den unga valen antas ha kommit på avvägar när den jagade mat och tros ha varit den första av sitt slag som tagit sig så långt uppströms – runt 40 mil från sina vanliga hemmavatten.

Den döda knölvalen hittades nära Varennes, cirka två mil nordost om Montréal, av ett kommersiellt fartyg, meddelar Marie-Eve Muller vid RQUMM, en marin nödhjälpsorganisation för djur.

– Det är väldigt troligt att det är samma val som observerats nära Montréal för några dagar sedan, säger hon.

På håll har valen sett frisk ut och forskare hoppades att den på egen hand skulle ta sig tillbaka till flodens utlopp tiotals mil bort.

RQUMM, fiskemyndigheten och veterinärer från universitetet ska nu försöka reda ut dödsorsaken. Lokala medier har spekulerat i om valen kan ha träffats av ett fraktfartyg.

Knölvalar tillbringar vanligtvis somrarna nära Arktis och Antarktis för att under vintern ta sig till varmare områden för att fortplanta sig. En vuxen knölval kan bli upp till 17 meter lång och väga närmare 40 ton.