Radar · Miljö

Rekordbeslag av förbjudna ålryssjor

Endast fiskare med särskilt tillstånd får ägna sig åt ålfiske i Sverige.

Trots fiskeförbud och kampanjer för att rädda den utrotningshotade ålen, har Havs- och vattenmyndigheten beslagtagit rekordmånga förbjudna ålryssjor under våren.

Inom loppet av några veckor nu i vår har myndigheten hittat ett femtiotal illegala ålryssjor utmed Blekinges kust, meddelar SVT Nyheter.

Under förra året beslagtog Havs- och vattenmyndigheten 226 förbjudna ryssjor i Östersjön. Även då var det Blekinges kust som stack ut i antal.

Syre har tidigare skrivit om att det sedan 2007 råder ett generellt förbud mot att fiska ål i Sverige och att det krävs ett särskilt tillstånd för att få göra det här.

För att ytterligare skydda ålarna, meddelade Havs- och vattenmyndigheten  ett totalt förbud mot ålfiske i Sverige under tre månader,  mellan 1 november 2020 och 31 januari 2021. Det är EU som ligger bakom det.

Men trots att ålen är rödlistad och trots olika miljöorganisationers kampanjer för att rädda fisken från utrotning, är tjuvfisket alltså omfattande.

Hur får då fiskerikontrollanterna på Havs- och vattenmyndigheten syn på de förbjudna ålryssjorna?

Med hjälp av drönare kan myndigheten sedan fyra år tillbaka söka av större områden effektivt och genom det hitta fler olagliga ålryssjor.

Däremot är det fortfarande få tjuvfiskare som lagförs.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV