Radar · Morgonkollen

Morgonkollen

God morgon!

Här kommer några av nattens och morgonens viktigaste nyheter.
Det blev ingen folkomröstning i Östhammar om slutförvar. Kommunfullmäktige röstade på tisdagskvällen ner förslaget om en rådgivande folkomröstning gällande slutförvar av använt kärnbränsle i Forsmark, rapporterar lokala medier.

I natt eskalerade ordkriget mellan Kina och Australien. Kinas utbildningsdepartement har varnat studenter och påstår att det har förekommit ”flera diskriminerande incidenter mot asiater i Australien” under pandemin. Något australiska myndigheter och universitet tillbakavisar.

Minst 59 personer har dödats i en räd mot en by i nordöstra Nigeria. Enligt invånare i området attackerades byn av medlemmar ur IS västafrikanska gren Iswap.

"Det är viktigt att vara populär. Annars tycker kanske folk inte om en."– Mimi Pond, amerikansk serietecknare och författare.

BEMÄRKELSEDAGEN

I dag firar portugiserna sin nationaldag, Dia de Portugal. Festligheter med parader och konserter anordnas över hela landet, ursprungligen till minne av poeten Luís de Camoes, som avled 10 juni 1580.

DET HÄNDE DÅ

För 15 år sedan, 2005, invigdes den nya Svinesundsbron mellan Sverige och Norge av det svenska och norska kungaparet som möttes mitt på bron. Brons totallängd är på 704 meter. Den har ett brospann på 247 meter och en segelfri höjd på 55 meter.

För 65 år sedan, 1955, invigdes den stora bostads- och formgivningsmässan H55 i Helsingborg. Den visade funktionalismens utveckling från den legendariska Stockholmsutställningen 1930. Utställningsplatsen var spektakulär då den 800 meter långa vågbrytaren i Helsingborg användes. H55 hade en miljon besökare under tre månaders öppethållande.

För 79 år sedan, 1941, föddes den tyske skådespelaren Jürgen Prochnow. Han är förmodligen alltjämt mest känd för rollen som kaptenlöjtnanten i det tyska dramat ”Ubåten” (1981). Han har också medverkat i bland annat ”Dune” (1984), ”Air Force One” (1997) och ”Snuten i Hollywood II” (1987).

10 juni år 68 begår den romerske kejsar Nero självmord.

18 120… 

… arbetare stängdes ute från sina arbeten för 115 år sedan, 1905, då Verkstadsföreningen inledde en storlockout vid 97 verkstäder för att pressa de anställda till eftergifter.