Radar · Nyheter

Hundratals journalister angripna under Floydprotester

Militärt utrustad polis har gått hårt fram mot både demonstranter och journalister under flera demonstrationer mot polisvåld och rasism efter den 46-årige George Floyds död.

Mer än 300 attacker mot journalister. Det rapporteras från protesterna i USA mot polisvåld och rasism efter dödandet av George Floyd.

Reportrar utan gränser dokumenterar uppgifter om attacker mot journalister. De uppger att angreppen mot mediers utsända nu är så många att de inte hinner med att räkna, men att över 300 av de som bevakat protesterna mot att George Floyd dödats av polis har drabbats.

Efter att tre reportrar från tv-bolaget CNN greps i direktsändning under en demonstration i Minneapolis den 29 maj har rapporterna strömmat in om journalister som utsatts för våld och förhindrats i sitt arbete, både av polis och demonstranter.

I flera fall har reportrar och fotografer skadats fysiskt. Fotografen Linda Tirado blev blind på ena ögat efter att polisen skjutit henne med en gummikula.

Expressens Nina Svanberg hör också till dem som utsatts. Under en demonstration i Minneapolis sköt polisen henne i låret med en gummikula. Enligt Svanberg, som bar en väst märkt med ”media” var det gott om utrymme och fri sikt för polisen som sköt. För tidningen Journalisten beskriver hon att det råder ett hårt klimat för journalister som arbetar i USA.

– Tilltron till medier generellt är låg, det har jag mött från republikanska väljare men också från väljare som röstar på demokraterna. Många jag pratar med säger att medier förvrider sanningen och vinklar. Tyvärr ser jag inte att den attityden förbättras inom en snar framtid, säger hon.