Energi

Dagens datum: 10/7

I dag får du vara extra mån om din porslinsblomma – det är dess dag.

I dag har André och Andrea namnsdag.

André är en fransk form av grekiskans Andreas. Namnet användes till en början främst inom familjer med franskt ursprung, men blev vanligare i slutet av 1900-talet. Cirka 13 500 personer heter André, ungefär 6 400 kallas så, med medelåldern 29.

Andrea är den kvinnliga formen av Andreas, men det är inte heller ovanligt som mansnamn. Namnet har funnits här sedan sent 1600-tal men blev vanligt på 1800-talet. Därefter tappade det i popularitet, innan ett uppsving i slutet av 1900-talet. Cirka 9 800 heter Andrea, omkring 4 900 kallas så, med medelåldern 30.

I dag är det Hoya, porslinsblommans dag. Då hyllas krukväxten som har blivit allt mer populär under de senaste åren. Mest känd är ’Hoya carnosa’ med sitt slingrande växtsätt och vita små blomklasar.

Ur historien

Fästingtången 30 år

För 30 år sedan, 1990, bidrog rädslan för sjukdomar överförda av fästingar till en försäljningssuccé. Den lilla tång som hade lanserats för att ta bort de små djuren fick strykande åtgång. Vid detta datum hade 40 000 exemplar sålts och många affärer hade slut på verktyget.

Danmark återfår Nordslesvig

För 100 år sedan, 1920, återförenades officiellt Nordslesvig med Danmark. Den danske kungen Christian X red i en ceremoni över gränsen till Slesvig, som förlorats till Tyskland i kriget 1864. Folkomröstningar efter första världskriget hade visat att befolkningen i Nordslesvig åter ville bli danskar, medan de som bodde i Sydslesvig ville fortsätta tillhöra Tyskland.

Evolutionsanhängaren Clarence Darrow (till vänster) och kristne William Jennings Bryan diskuterar människans ursprung under den så kallade 'aprättegången' i Rhea Countys tingshus i Dayton, Tennessee, USA år 1925
Evolutionsanhängaren Clarence Darrow (till vänster) och kristne William Jennings Bryan diskuterar människans ursprung under den så kallade 'aprättegången' i Rhea Countys tingshus i Dayton, Tennessee, USA år 1925.Foto: AP/TT

Aprättegången inleds

Den uppmärksammade ”aprättegången”, inleddes för 95 år sedan, 1925, i Tennessee i USA. Läraren Thomas Scopes åtalades för att ha undervisat om Darwins utvecklingslära och därmed ha lärt ut att människorna härstammade från aporna. I Tennessee fick endast Bibelns skapelseberättelse förekomma i undervisningen. Förbudet mot utvecklingsläran i skolan gällde officiellt i Tennessee till 1967.

Mark Levengood fyller 56

För 56 år sedan, 1964, föddes den finlandssvenske tv-mannen Mark Levengood. Han kom till Sverige för att studera på Calle Flygare teaterskola, träffade sin man Jonas Gardell och blev kvar här. Han är en populär programledare och har gett ut böckerna ”Sucka mitt hjärta men brist dock ej” (2006) och ”Hjärtat får inga rynkor” (2008).

Helen Sjöholm fyller 50

För 50 år sedan, 1970, föddes Helen Sjöholm, sångerska, musikalartist och skådespelerska. Hon fick sitt musikalgenombrott 1995 i Björn och Bennys musikal ”Kristina från Duvemåla”. Hennes framförande av ”Gabriellas sång” i filmen ”Så som i himmelen” (2004) låg 68 veckor på Svensktoppen. Hon har gett ut ett antal skivor i eget namn med bland annat folkmusik, jazz och översättningar av Billy Joels låtar.