Intro

Välkommen till Syre fredag.

Världen är i oro efter att Donald Trumps impulsiva attack mot iransk militär i Irak lett till oanade konsekvenser. Det verkar som att det ukrainska flygplan som sköts ner över Teheran träffades av en iransk missil av misstag. Det svåra med internationell politik är att veta vilka konsekvenser en handling får på längre sikt. Den finkänsligheten saknar den nuvarande amerikanska ledningen.

Efter att ha skrutit om hur lyckad operationen var på en presskonferens sa Trump plötsligt att han inte alls tycker att klimatkrisen är en bluff, han gillar rent vatten och ren luft. Sen la han till att han däremot inte tänkte stänga några amerikanska fabriker bara för att vindkraftsentusiasterna vill minska elförbrukningen.

Under presskonferensen betedde sig Trump underligt också för att vara honom. Han snörvlade och hade andningssvårigheter och han uttalade ord på ett märkligt sätt. Flera liberala medier har sedan ett tag hållit ögonen på hans allt märkligare beteende och vänsterliberala The Young Turks som sänder på Youtube dagligen har börjat undra om han missbrukar adderall, ett amfetaminbaserat läkemedel främst för människor med ADHD.

I en tidigare intervju med CNN berättade Trump att han bara sover fyra timmar per natt och för en person som är 73 år borde det vara för lite. Det skulle i så fall inte vara första gången som en toppolitiker använder mediciner för att orka arbeta. Det är välkänt att John F. Kennedy hade en läkare som dagligen gav honom en dos droger. Max ”Feel Good” Jacobson saknade läkarlicens men behandlade ändå presidenten. Ryggont var den officiella förklaringen.

Protesterna är högljudda ute i världen mot USA:s irakattack. I synnerhet shiitiska grupper är mycket upprörda. Det stora problemet är att den oövertänkta attacken inte bara gav IS ännu en chans att återsamla sig utan att Iran nu också kan stärka sin roll i Irak. Majoriteten i landet är shiiter och den bräckliga demokratin bygger på att partierna har etniska och religiösa grunder. Olika minoriteter, sunnimuslimer och kurder främst får allt mindre att säga till om.

Risken för ett storkrig är ännu liten, men det blossar upp stridigheter här och där. Iran kommer antagligen hålla sig lugna, med de verkar gärna genom lokala milisgrupper och organisationer i andra länder som de stöder ekonomiskt. Vi kan räkna med terrorattacker och öppna strider och inte minst cyberattacker. Iran är bra på digital krigföring och påstås tidigare ha attackerat företag och myndigheter i andra länder.

Förutom risken för världsfreden och instabiliteten i den amerikanska demokratin är det sorgligt att 176 människor dog i en helt onödig flygkrasch. Om uppgifterna att Iran var skyldig till olyckan stämmer har inte bara Trumps impulsivitet lett till politiska konflikter utan också till att civila fått sätta livet till, inklusive en grupp svenskar. Så ska det ju egentligen inte få vara, om jag uttrycker mig milt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV