Radar · Miljö

USA uppmanas av Irak att ta hem soldater

Iraks premiärminister Adil Abd al-Mahdi.

Iraks premiärminister Adil Abd al-Mahdi har bett USA att skicka en delegation till Bagdad för att inleda förberedelserna för att ta hem sina trupper från Irak på ett säkert sätt.

Uppmaningen kom i ett telefonsamtal mellan Adil Abd al-Mahdi och USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

USA har runt 5 200 soldater på baser i Irak. Deras uppdrag är att stötta lokala styrkor i arbetet med att stoppa den terrorstämplade extremistgruppen IS. Den USA-ledda alliansen bjöds in till landet av den irakiska regeringen 2014.

I söndags antog det irakiska parlamentet en resolution som kräver att alla utländska soldater ska avlägsnas från landet.

Enligt resolutionen ska regeringen säkerställa att de utländska styrkorna inte längre får utnyttja Iraks mark, luft och vatten.

Dagen efter skickade USA ett brev till Bagdad, där det stod att USA förbereder sig för att lämna Irak. USA:s försvarshögkvarter sade dock i efterhand att brevet skickats av misstag, men Adil Abd al-Mahdi bestrider den uppgiften och har krävt att Washington klargör sina intentioner.

Många parlamentsledamöter i Irak har reagerat starkt på USA:s drönarattack i Bagdad förra veckan där bland annat den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani och den irakiske milischefen Abu Mahdi al-Muhandi dödades.