Radar · Miljö

Studenter i Umeå får interrailkort för utlandstermin

Johannes Norén, Olivia Walfridsson, Joakim Eriksson och Elias Ågren får var sitt interrailkort för att ta tåget till sina utlandsstudier i vår.

Fyra studenter i Umeå får interrailkort av universitetet för att ta tåget till sina utbytesterminer i sydeuropa.

Utbytesstudier kan ge värdefull internationell erfarenhet, till priset av ett större klimatavtryck. För att uppmuntra hållbart resande får fyra studenter i vår interrailkort betalade av Umeå universitetet, i ett projekt som fått namnet Erasmus + on track. I gengäld ska de dokumentera sina resor och berätta om dem på sociala medier och i bloggar.

En av studenterna är Elias Ågren, som ska läsa statistik, modellering, projektledning och internationell marknadsföring på universitetet i Porto, Portugal, 400 mil från Umeå.

– Jag har tidigare tänkt på att tågluffa någon sommar, så jag kanske bygger på tågluffarkortet själv så att jag kan vara ute lite längre, säger han i ett pressmeddelande. 

Initiativet att uppmuntra tågresande kommer från forskare och lärare vid Institutionen för matematik och matematisk statistik vid Umeå universitet. Pengarna kommer från fakultetens strategiska medel och ska användas av utbytesstudenter som reser inom Europa.

Studenterna tror inte att det behöver vara krångligare att ta tåget än att flyga. Joakim Eriksson, som ska plugga i Milano,  och planerar att låta resan gå genom Amsterdam, Paris och Schweiz på vägen dit:

– Man hittar ju alla tågtidtabeller genom att googla. Så egentligen är det nog bara att flyget blivit så relativt sett tillgängligt att tåget framstår som krångligt.