Energi · Mat med Jenny

Klassiska bakverk i vegansk tappning tar plats i Kalmar

Kafé Nejlikan vill inte vara ett hälsokafé, utan satsar på helt vanliga bakverk som chokladbiskvier.

I dag, fredag, är det officiell öppningsfest på det veganska kaféet Nejlikan i Kalmar. Efter att ha drivit catering och pop up-verksamhet i flera år, har Jens Frost och hans gäng äntligen hittat en lokal på Norra långgatan.

Kafé Nejlikan räds inte det smarriga. Klassiska bakverk som kladdkaka, bärpaj, biskvier och bullar står på menyn, tillsammans med lagade rätter. Jens Frost och de andra i verksamheten har sedan 2018 levererat fika och mat till olika evenemang samt kaklådor under namn som Fredagsfika och Bullfest, som en kontrast till arbetsplatsernas alla fruktlådor.

En av kaklådorna heter Tisdagsångest, med beskrivningen: ”När kapitalismens oundvikliga självförstörelse hänger tungt i luften, och ni inte orkar oroa er för vad som kommer sen. Mycket choklad.”

– Vi har valt att starta ett vegankafé på grund av etik, miljö och politik. Vi skippar lite hälsobiten, det finns redan folk till det, säger Jens Frost.

Förutom att driva kafé levererar Nejlikan också fikalådor, som till exempel lådan Bullfest
Förutom att driva kafé levererar Nejlikan också fikalådor, som till exempel lådan Bullfest. Foto: Jens Frost

Kulturarrangemang är också något som Nejlikan vill satsa på. Det är kanske lite komiskt att öppningskvällen bjuder på vernissage för fotoutställningen Fruktstund av Peder Nabo.

– Ingen av oss har någon vidare erfarenhet av kafé- och restaurangbranschen. Vi är ett gäng veganer som vill baka gofika helt enkelt. Klassisk fika och även lättare luncher som soppa, varma mackor och lasagne ibland. Vi kommer utveckla och experimentera vidare. Det vi kan lova är att det blir mycket socker och fett. Och att allt är veganskt, säger Jens Frost.

Hur tror ni att ett vegansk koncept kommer tas emot i en lite mindre stad som Kalmar?

– Det har varit väldigt uppskattat vad vi sett hittills. Kalmar är ju trots allt en studentstad och studenter är kanske generellt mer medvetna. Vi har också fått läsa lite skrattretande kommentarer på lokaltidningens Facebooksida, men det räknade vi med.