Radar · Integritet

Censur drabbar svensk webbtidning

Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina.

Myndigheterna i Bangladesh har sedan en tid hindrat människor från att ta del av nyheter på nätet genom att blockera sajter som man anser misshagliga. De ägnar sig också åt avancerad övervakning av internettrafiken. Enligt Human Right Watch (HRW) saknar landet en pålitlig lagstiftning för att skydda yttrandefrihet, rätten till privatliv och tillgång till information.

Vid årsskiftet blockerades Netra News, en webbaserad tidning baserad i Malmö som främst rapporterar från Bangladesh. Netra News hade rapporterat om misstänkt korruption av den bengaliske ministern Obaidul Quader. Också stora, etablerade nyhetsbyråer och medier har blockerats tidigare, som Al Jazeera och The Wire.

Åtgärderna ses som en del av landets lednings strävan efter att inskränka demokratin. HWR:s representant i området, Brad Adams, menar att Sheikh Hasinas regim är på marsch mot ett alltmer auktoritärt styre. Regeringen tillåter bara hyllningar och förtrycker all kritik.

– Restriktionerna sker utan respekt för de mest grundläggande principerna för yttrandefriheten och tyder på att regeringen har massor att dölja, säger han på HWR.org.

Hårda straff för journalister

Sedan 2018 riskerar en journalist som misstänks sprida ”propaganda” mot landet livstids fängelse och upp till tio års fängelsestraff om den ”sårar religiösa känslor eller religiösa värderingar” eller ”stör den samhälleliga harmonin eller skapar oro eller oordning”.

Lagstiftningen har stympat mediebranschen dramatiskt, men har också haft en dämpande effekt på det offentliga samtalet.

– Att kontrollera tillgången till information är kännetecknet för en auktoritär regering, säger Adams. När nu Bangladeshs regering i allt större utsträckning kväver det civila samhället är det viktigt att det internationella samfundet ligger på för att den ska respektera demokratiska spelregler.