Radar · Djurrätt

Växtbaserat och djurrättsligt på årets galor

Joaquin Phoenix, rörd av priset men också när han uppmärksammade djuren och citerade sin avlidne bror.

2020 är året då några av de största film- och musikgalorna tar ställning för växtbaserad mat. Förutom en vegansk lunchmeny på Oscarsgalan gjorde skådespelaren Joaquin Phoenix ett djurrättsligt ställningstagande under prisutdelningen i natt.

Redan i början av januari hade Joaquin Phoenix, som är djurrättsaktivist sedan många år, ett finger med i spelet när den amerikanska filmprisgalan Golden globe arrangerades. Till middagen serverades en rödbetssoppa, svamprisotto och en chokladdessert.

I mitten av januari gjorde filmpriset Critics’ choice award samma ställningstagande och erbjöd en meny med vegetariska tacos, burritos och burgare. I september förra året serverades också en helt vegansk meny även under tevepriset Emmy awards middag, i form av sliders med plantbaserat kött, tomattartar, rödbetspoké och hallontapiokapudding.

Uppmärksammade djuren

Den officiella middagen i samband Oscarsgalan var inte helt vegansk, men Joaquin Phoenix lyckades påverka arrangörerna att servera vegansk lunch samt plockmat under själva galan.

Skådespelaren, som kammade hem en Oscar för sin insats som huvudrollsinnehavare i filmen Joker, passade under sitt tacktal på att uppmärksamma djuren:

– Vi tar oss rätten att inseminera en ko och när hon föder en kalv stjäl vi den från henne, även om hennes rop av ångest inte går att ta miste på. Sedan tar vi hennes mjölk, som är avsedd för kalven, och vi häller den i vårt kaffe och på våra flingor, och jag tror att vi är rädda för idén att göra personliga förändringar eftersom vi tror att vi måste offra något för att ge upp något.

Miss Li årets mest hållbara artist

Även i Sverige har vegansk middag stått på bordet, även där med rödbetan i centrum. I torsdags, den 6 februari, hölls Grammisgalan i Stockholm, där det serverades en trerättersmiddag med bland annat en tartar på bakad rödbeta, jordärtskocka med fermenterade bondbönor och en choklad- och fudgeglass.

Samtidigt utsågs också Årets hållbara artist. Priset gick till artisten Miss Li som förutom att vara vegan också är engagerad i rörelsen Fridays for future. Juryn består av representanter från bland annat Greenpeace, Luger och Oatly.