Radar · Morgonkollen

Arbetsmiljöverket granskar hot i kollektivtrafiken

300 arbetsplatser kommer kontrolleras av Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljön i kollektivtrafiken ska kontrolleras av Arbetsmiljöverket. Bakgrunden är att yrkesgrupperna är särskilt utsatta för hot och våld på jobbet.

Personal ombord på tåg och bussar ligger över genomsnittet när det gäller anmälda arbetsolyckor, som orsakats av hot eller våld och lett till sjukskrivning, enligt Arbetsmiljöverket.

– Bussförare och personal som jobbar ombord på tåg är utsatta för situationer som är särskilt riskfyllda. De ska arbeta i alla områden under alla tider, även stökiga helgnätter, och kontrollera biljetter. Därför är det viktigt att arbetsgivarna minimerar riskerna. Ingen ska behöva bli utsatt för hot eller våld på sitt arbete, kommenterar arbetsmiljöinspektör Eva Karsten, projektledare för insatsen i ett pressmeddelande från Arbetsmiljöverket.

Nästan var tredje anmäld arbetsolycka på tåg som ledde till sjukfrånvaro mellan 2014 och 2018. För busschaufförer var motsvarande siffra var femte. För hela arbetsmarknaden handlade mindre än var tionde anmälan om hot eller våld.

Arbetsmiljöverket kommer att kontrollera vilka insatser arbetsgivarna gör för att förebygga hot och våld. Det kan handla om att gå igenom riskfyllda situationer, bedöma risker och sätta in de åtgärder som krävs.

– Linjetrafiken drivs ofta av olika leverantörer. Arbetsmiljö bör finnas med som ett krav redan i upphandlingarna, så att det finns förutsättningar för den leverantör som vinner att erbjuda en bra arbetsmiljö, påpekar Eva Karsten.

De arbetsgivare som brister i sitt arbetsmiljöarbete kommer att få krav på att åtgärda bristerna och därefter följas upp. Resultaten presenteras i en rapport senare i år.

Hot och våld är ett arbetsmiljöproblem i fler branscher. I år ska liknande inspektioner genomföras i Statens institutionsstyrelse, som bland annat ansvarar för tvångsvård och behandling av unga och vuxna,  skriver Arbetsmiljöverket.

<strong>Fakta: Hot och våld i arbetslivet.</strong>

Statistiken gäller anmälda arbetsolyckor som har lett till sjukfrånvaro 2014-2018
Tågvärdar/tågmästare
• 27 procent av anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro orsakades av hot eller våld på arbetsplatsen.
• Totalt antal arbetsolyckor med sjukfrånvaro: 696
• Varav 187 orsakade av hot eller våld.
Buss/spårvagnsförare:
• 19 procent av anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro orsakades av hot eller våld på arbetsplatsen.
• Totalt antal arbetsolyckor med sjukfrånvaro: 2 086
• Varav 390 orsakade av hot eller våld.
I genomsnitt för förvärvsarbetande i alla yrken:
• 7 procent av alla anmälda arbetsplatsolyckor med sjukfrånvaro är orsakade av hot eller våld på arbetsplatsen. 
Källa: Arbetsmiljöverket