Energi · Mat med Jenny

En vegetarisk slaktare och en brödig svampprodukt

Göteborsföretaget Mycorena vinner pris för sin innovativa svampprodukt.

Jag var i Amsterdam 2014 och passade självklart på att gå till kaféet De Vegetarische Slager för att testa vegoköttet jag hade hört var det köttigaste av allt köttigt som går att uppbåda i växtform.

Efter lång väntan finns deras varumärke The vegetarian butcher i Sverige, i varianterna burgare, chunks, färs, nuggets och korv.

Svampprotein prisas av brödföretag

Göteborgsföretaget Mycorena vinner årets Utstickarpris. Priset delas ut av Polarbröd och temat för årets pris är resurseffektivitet och cirkularitet, vilket anses passa in på Mycorenas produkt, Promyc, som tillverkas av svinn från bland annat bröd.

Juryns motivering löd bland annat: ”Genom att kombinera fermentering och modern teknologi kan mat som annars skulle gå till spillo användas för att producera ett svampprotein som kan bli en del av en god och nyttig måltid.”

2020 års produktskörd börjar sina. Nu återstår nöjet att sammanställa en årslista.

Hur förnyar man julmaten? Är man inte lite trött på auberginesill?