Energi

Yogaläraren: ”Uteluft får oss att känna oss mer levande”

Att yoga utomhus oavsett årstid är inte svårare än att jogga i alla väder.

Att kliva ut genom dörren och yoga utomhus ger en extra känsla av närvaro och lugn. Det tycker yogaläraren Annika Berger som yogar i naturen året runt.

Mossan är mjuk och berghällarna varma efter de soliga dagarna, i tallen en bit bort sitter en hackspett och snart kommer ett rådjur att skutta förbi. Annika Berger testar trädets position på en sten. Försiktigt ställer hon sig på ett ben utan att tappa balansen. Just trädets position är optimal att göra när hösten kommer och du fortfarande vill yoga utomhus.

– Det är bra att undvika positioner där man sitter eller ligger stilla länge eftersom man lätt blir nerkyld, säger Annika.

Hon är själv en hängiven utövare av utomhusyoga året om.

– Jag har yogat i slalompjäxor. Det går men det är inget jag rekommenderar, säger hon och skrattar.

Frisk luft

Tvärtemot vad många tror handlar inte yoga om smidighet och rörlighet, eller krångliga övningar, menar Annika.

– Målet är inte att komma ända ner till golvet eller marken i positionerna. Det handlar i stället om vad som händer på vägen ner. Yoga är andning och rörelse. Så länge man kan andas kan man yoga.

Du behöver alltså ingen specialdesignad matta eller fräsiga kläder. Det är bara att kliva rakt ut i naturen, känna in miljön och börja andas. Det kan vara lättare att komma in i sin utomhusyogarutin under sommaren när vädret är vackert och välkomnande så Annika rekommenderar att du börjar nu. Sedan kommer det att gå av bara farten, och kanske kommer du till och med att längta ut i naturen när höststormarna river som värst.

– Uteluft får oss att känna oss mer levande. Och att känna elementen, jorden och luften, och vattnet om du är i närheten av det, ger en energi som är svår att ersätta i en yogastudio, säger Annika.

Att yoga handlar egentligen inte om avancerade övningar, utan om att andas
Att yoga handlar egentligen inte om avancerade övningar, utan om att andas. Men om du tycker om utmaningar kan den här positionen vara ett mål. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Hon menar att våra kroppar egentligen inte är gjorda för att gå, stå och ligga på helt plana ytor. På ett sätt är det lättare att yoga i naturen.

– Du kan till exempel greppa med händerna i mossan och ta stöd när du gör hundens position, och när du gör huksittande position kan du sätta dig i en liten sluttning för att avlasta fotlederna. Vår ryggrad mår bra av att utsättas för ojämnt underlag, då får de små musklerna jobba och balansen tränas extra.

Immunförsvaret

Ett bra sätt att skydda sig mot infektioner är att vara mycket utomhus och med tanke på att den kommande hösten i likhet med våren kommer att präglas av coronapandemin är träning i naturen ett bra sätt att öka förutsättningarna för att hålla sig frisk, menar Annika.

– Se inte utomhusträningen som det näst bästa alternativet, utan istället som en möjlighet att uppleva något mer. Den påverkan som naturens skönhet har på vår hälsa ska inte underskattas.

"Våra kroppar är inte gjorda för platta golv
"Våra kroppar är inte gjorda för platta golv. Med ojämnt underlag tränar du balansen och ryggradens alla små muskler aktiveras", säger Annika Berger. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Annika testar några positioner på olika ställen i skogen under intervjun. Blåbärsriset är mjukt att sitta i när man ska göra båten. Just nu är det varmt om baken, men till hösten och vintern kan man behöva ta med sig en matta. Det går också bra att yoga i tjocka överdragsbyxor.

– Man behöver inte tänka annorlunda kring kläder än när man joggar. Är det kallt klär man på sig helt enkelt. Snöar det en dag får man acceptera det och fortsätta göra sina andetag. Väder och vind kan vi inte göra något åt, vi är en del av ett större sammanhang och det är det yogan handlar mycket om.

Inred balkongen

Att anpassa sin yoga utifrån hur marken är just här och nu handlar i stort om att vara ödmjuk inför livet och att träna sin motståndskraft mot oro kring sådant vi inte kan kontrollera.

Var du bestämmer dig för att göra din utomhusyoga är helt upp till dig och dina förutsättningar. Har du inte en skog i närheten kan parken vara ett lika bra alternativ, kanske tidigt på morgonen i lugn och ro när ingen annan har vaknat. Balkongen fungerar lika bra. Varför inte inreda den med ljuslyktor till vinterns mörka morgnar? Själv vardagsyogar Annika ofta på sin balkong, där har hon tagit in en del av naturen genom att odla tomater och chili.

– Flera gånger i veckan går jag ut i skogen och yogar med himlen som tak, och med jämna mellanrum packar jag ryggsäcken för att både vandra och yoga, säger Annika.

Att vara ensam är inget självändamål. Kanske vill du ha stunden för dig själv, eller så blir du mer motiverad om du yogar med en kompis. Det finns givetvis också yogagrupper att anmäla sig till.

– Själv älskar jag särskilt tidiga höstmorgnar. Blodcirkulationen kommer igång och när jag andas in den kyliga luften och hör en fågel eller vindens sus i träden blir jag skärpt och fullständigt närvarande.