Radar · Utrikes

3 000 gripna på valdagen i Belarus

Polis drabbade samman med demonstrerande i bland annat huvudstaden Minsk på söndagen.

3 000 människor har gripits under våldsamma protester på valdagen i Belarus, meddelar polisen. President Alexandr Lukasjenko fick enligt valkommissionen 80 procent av rösterna, ett resultat som inte accepteras av oppositionen. 

Redan under valdagen på söndagen visade en statlig vallokalsundersökning att Lukasjenko fått närmare 80 procent av rösterna i presidentvalet. Beskedet ledde till att tusentals personer gav sig ut och demonstrerade mot uppgifterna från valet, som enligt motståndarna inte gått rätt till.

Demonstrationerna ledde till våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

Täckta med blod

Polisen använde vattenkanoner, chockgranater och gummikulor för att skingra de demonstrerande och USA-finansierade Radio Liberty har publicerat bilder på människor täckta med blod. Enligt människorättsorganisationen Spring 96 har en person omkommit, 120 människor gripits och tiotals skadats i sammandrabbningar mellan polis och deltagare i demonstrationerna. Ett dödsfall ska ha inträffat när en person blivit påkörd av ett polisfordon.

Regeringsbyggnader har spärrats av och från invånare kommer uppgifter om att det har blivit svårt att koppla upp sig mot internet.

Sedan 1994

Lukasjenko har styrt landet sedan 1994 och har den senaste tiden mötts av skarp kritik för hur han har hanterat coronapanedmin, ekonomin och de mänskliga rättigheterna i landet.

Utmanaren Svetlana Tichanovskaja, som enligt valkommissionens preliminära resultat kom tvåa i valet med 9,9 procent av rösterna, gav sig in i politiken efter att hennes man som tänkt ställa upp som presidentkandidat fängslats.

– Jag vill be polisen och militären att komma ihåg att de är en del av folket. Jag ber mina väljare att förebygga provokationer. Snälla stoppa våldet, säger hon.

Utländska observatörer bedömer att inget val i landet har varit fritt och rättvist sedan mitten av 1990-talet.

Fakta: Oppositionen i Belarus

Oppositionskandidaten som seglat upp heter Svetlana Tichanovskaja. Hon är hustru till bloggaren Sergej Tichanovskij, som greps i maj då han bestämde sig för att kandidera i presidentvalet. Efter det att Sergej gripits beslöt sig hustrun Svetlana att ta hans plats.
Utöver den oppositionsrörelse hon oväntat kommit att företräda har Tichanovskaja också två nära allierade – med snarlika historier – i Maria Kolesnikova, kampanjledare för den fängslade oppositionspolitikern Viktor Babaryko, och Veronika Tsepkalo, vars make Valerij Tsepkalos kandidatur diskvalificerades av valmyndigheten.
Vid en valseger hade Tichanovskaja lovat att frige alla politiska fångar och utlysa nyval där alla diskvalificerade kandidater får delta.
TT