Radar · Utrikes

Talibanerna: Fredssamtal efter fångutbyte

Afghanistans president Ashraf Ghani under den sista dagen av stormötet som hållits under helgen.

Talibanrörelsen är redo för fredssamtal så snart 400 talibanska fångar frigivits. Det meddelar organisationen efter att Afghanistans nationella rådslag under söndagen beslutat att släppa fångarna.

– Vår hållning är klar. Om frisläppandet av fångar blir fullbordat är vi redo för de afghanska samtalen inom en vecka, säger talespersonen Suhail Shaheen.

Han uppger att de första samtalen ska hållas i Doha i Qatar.

Talibanerna krävde att minst 400 av 5 000 talibanska fångar skulle friges innan de var beredda att möta regeringen för fredssamtal. Regeringen har tvekat i frågan eftersom de menar att vissa av dessa fångar varit involverade i några av de värsta våldsdåden, bland annat en lastbilsbombning nära den tyska ambassaden i Kabul 2017 som dödade fler än 150 personer.

Men under söndagen godkände tusentals framstående afghaner vid ett stormöte att runt 400 talibanfångar som anklagats för allvarliga brott ska släppas. I och med beskedet har ett stort hinder för fortsatta förhandlingar mellan parterna undanröjts.

USA:s särskilda sändebud Zalmay Khalilzad, som i februari förhandlade fram en överenskommelse med talibanerna om att USA ska dra tillbaka sina trupper ur landet, välkomnar utvecklingen. Han har under lång tid försökt få till samtal mellan talibanerna och regeringen.

”Parterna kommer att inleda en process för att nå en överenskommelse om en politisk färdplan och en permanent och omfattande vapenvila för att avsluta Afghanistan-kriget.” skriver han på Twitter.