Energi · Mat med Jenny

Redaktörens favorit: Pizza med färska kantareller

Pizza måste inte ha tomatsås i botten.

Under Redaktörens favorit publicerar vi under sommaren några av Energiredaktörernas favorittexter genom åren. I dag har Jenny Luks valt recept på en pizza med färska kantareller.

Vad gör man om man får ett kilo kantareller av en generös kamrat? Pizza så klart! Att baka pizza utan tomatsås blir allt mer populärt. Sötpotatiskräm och kronärtskockskräm blir allt vanligare på restauranger. Jordärtskockor fungerar alldeles utmärkt det också. Skivad jordärtskocka som bas, ger en söt och krämig karaktär.

Recept på två pizzor:

Pizzabotten:
½ jäst
2 ½  dl fingervarmt vatten
2 msk olja
½ tsk salt
6-7 dl vetemjöl

Gör så här: Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut den med fingervarmt vatten. Tillsätt olja, salt och mjöl. Arbeta ihop en deg och knåda den smidig. Låt jäsa under en kökshandduk i 1 timme.

Topping:
200 g vegansk mozzarella
5-6 jordärtskockor
500 g rensade kantareller
1 rödlök
cocktailtomater
½ dl olivolja
2 klyftor vitlök
1 msk oregano
½  tsk salt

Gör så här: Riv osten. Skala och skiva jordärtskockorna fint. Fräs kantarellerna mjuka. Skiva rödlöken tunt och fräs mjuk. Kavla ut degen till runda pizzor. Bred ut osten och täck den med ett lager jordärtskocksskivor. Toppa med kantareller, rödlök och tomater. Rör samman olja, pressad vitlök, oregano och salt. Ringla några matskedar av blandningen över pizzorna.

Grädda i ca 10-15 minuter i 225 grader tills kanterna börjar få färg. Ringla över mer olja vid behov. Njut.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV