Radar · Miljö

Isolering och lockdown räddade inte miljön

Minskat resande under pandemin har lett till minskade utsläpp, men forskning visar att effekten inte blir långvarig.

När världen stängde ned som mest, till följd av coronapandemin, minskade utsläppen av växthusgaser med 25 procent. Men i det långa loppet är den positiva effekten på klimatet negligerbar, visar en ny studie.

De utsläppsminskningar som skedde under coronakrisens mest intensiva period i våras kommer inte att ha någon långvarig positiv inverkan på klimatet, skriver The Guardian. I en färsk studie publicerad i tidningen Nature climate change förutspår forskare att den globala uppvärmningen bara sjunker med 0,01 grader till år 2030 som en följd av minskat resande och nedstängningar. De kommer dock också fram till att satsningar på grön energi och utfasning av fossila bränslen fortfarande skulle göra det möjligt att nå klimatmålet på max 1,5 graders uppvärmning.

Det som gör studien speciell är att den baseras på mobildata från Google och Apple, data som nyligen tillgängliggjorts i syfte att underlätta bekämpningen av Covid-19, enligt Google själva. Metoden gör att det går att få information i nära nog realtid om människors rörelsemönster, vilket ska ge en uppfattning om utsläppens nivåer, utifrån analyser av resemönster och hur mycket människor arbetar på kontor och i fabriker. Forskarna använde sig av rörelsedata från 123 länder, vilka tillsammans står för 99 procent av alla utsläpp av växthusgaser.

Resultaten visade att de globala utsläppen av koldioxid minskade med 25 procent i april 2020, medan kväveoxiderna minskade med 30 procent. Man konstaterar också att resandet minskade med 50 procent under samma månad. Dessa kraftiga nedgångar bevisar att snabba förändringar i människors beteende gör stor skillnad på kort sikt, men att stänga ned samhällen så som skett under pandemin är inte något som är görbart på lång sikt, konstaterar forskarna. Till exempel är utsläppsnivåerna redan på väg tillbaka till det normala i delar av Asien. Därför krävs det andra typer av åtgärder för att hålla utsläppen i schack, i form av omställning till förnybara energikällor för industrin, eller grönare bränslen för transporter.

Professor Keith Shine vid Readings universitet är imponerad av sina kollegors prestation att få fram realtidsdata över pandemins effekter, men har vissa reservationer.

– Studien visar att eftersom koldioxid stannar så länge i atmosfären leder kortsiktiga utsläppsminskningar, som de orsakade av pandemins lockdowns, till minskningar som är svåra att upptäcka. Det är bara via långvariga och radikala förändringar i vårt användande av fossila bränslen som vi förhoppningsvis kan nå Parisavtalets miljömål, säger han till The Guardian.