Radar · Integritet

Hongkongs mediemogul Jimmy Lai gripen

Jimmy Lai har bland annat grundat tidningen Apple Daily.

Mediemogulen och demokratiaktivisten Jimmy Lai har gripits i Hongkong i enlighet med den nya säkerhetslagen. Frihetsberövandet ses som ett hot mot pressfriheten i staden.

”Jimmy Lai har gripits för samarbete med utländsk makt”, skriver Mark Simon vid Lais mediebolag Next Digital på Twitter.

En poliskälla bekräftar uppgiften för AFP, och Hongkongpolisen uppger enligt Reuters att man gripit sju personer i åldersspannet 39–72 år, misstänkta för brott mot den nya lagen, och utesluter inte att fler gripanden kan bli aktuella.

Lai, som är 71 år, är en framstående person i demokratirörelsen. Han äger tidningarna Apple Daily och Next Magazine, som båda är prodemokratiska och Pekingkritiska.

Lai har även varit en frekvent besökare i Washington, där han träffat höga tjänstemän, inklusive statssekreteraren Mike Pompeo, för att samla stöd för demokrati i Hong Kong, vilket fick Peking att beteckna honom som en ”förrädare”, skriver Reuters.

Gripit sönerna

Apple Daily skriver på sin engelskspråkiga sajt att Jimmy Lais två äldsta söner också gripits, liksom flera andra personer i Next Medias ledarskap. Lai greps i sitt hem och en Apple Daily-källa säger till Reuters att polisen sökt igenom flera andra höga chefers hem.

”Vi håller på att ordna advokater och så vidare för att försvara oss själva. Vi ser detta som direkta trakasserier,” säger källan till Reuters.

Mark Simon uppger också att Apple Dailys lokaler söks igenom av polis.

Jimmy Lai är den högst uppsatta personen som hittills har frihetsberövats till följd av den nya lagstiftningen.

– Jag är beredd på fängelse. Om det blir så, så får jag tillfälle att läsa böcker jag inte har läst. Det enda jag kan göra är att fortsätta att vara positiv, sade han i en intervju med nyhetsbyrån AFP i juni, ett par veckor innan den nya lagen trädde i kraft.

Kräver släppande

Pressfrihetsivrare är upprörda över frihetsberövandet och kräver att Lai släpps.

”Gripandet av mediamogulen Jimmy Lai bekräftar de värsta farhågorna för att Hongkongs nationella säkerhetslagstiftning ska användas för att undertrycka kritiska prodemokratiska åsikter och begränsa pressfriheten”, säger Steven Butler, Asienchef för organisationen Committee to Protect Journalists, i ett uttalande.

Det är inte första gången Lai frihetsberövas. Han greps tidigare i år anklagad för olovlig sammankomst, tillsammans med andra ledande aktivister, till följd av protesterna i Hongkong förra året.

Tidigare har 15 personer gripits i enlighet med den nya lagen, bland annat fyra stycken i åldrar mellan 16 och 21.

Fakta: Hongkongs nya lag

Vid månadsskiftet juni–juli trädde en ny säkerhetslag, stiftad av folkkongressen i Peking, i kraft i Hongkong.
Lagen listar fyra kategorier av brott: separatism, omstörtning, terrorism och samverkan med annat land eller externa element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.
Lagen har fördömts av en lång rad länder som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system”, som fastslogs när den forna brittiska kolonin Hongkong överlämnades till Kina 1997.
Principen skulle enligt överenskommelsen med Storbritannien gälla till 2047 och ska garantera Hongkong ett visst mått av demokratiskt oberoende samt större press- och yttrandefrihet i Fastlandskina.
TT