Radar · Morgonkollen

Trump försvarar 17-åring som sköt ihjäl två människor

USA:s president Donald Trump.

USA:s president Donald Trump försvarar den 17-åring som greps efter att ha skjutit ihjäl två personer under protester i staden Kenosha i Wisconsin. Trump säger att 17-åringen agerade i självförsvar och troligtvis hade dödats av demonstranter om han inte hade öppnat eld mot dem.

Trump kommer under tisdagen att besöka Kenosha, som har skakats av protester mot ordningsmaktens övervåld mot svarta den senaste veckan.

Det var för drygt en vecka sedan som den svarte mannen Jacob Blake skottskadades svårt av polis. Några dagar senare eskalerade situationen med inresta aktivister, upplopp och plundring. Två demonstranter sköts ihjäl av den nu gripna, inresta 17-åringen.

– Han försökte komma från dem … Och sedan föll han och sedan attackerade de honom mycket våldsamt. Jag antar att han hade mycket stora problem … Han skulle nog ha dödats, säger Trump.

Åtalas för mord

17-åringen kommer att åtalas för två mord, hans advokat säger att han i rätten kommer att hävda att han handlade i självförsvar.

Presidenten säger att han inte kommer att träffa Blakes familj under Kenosha-besöket.

Trump vill sätta hårt mot hårt i samband med de omfattande protester mot polisvåld som pågår i flera amerikanska städer. En hållning som kritiseras av Demokraternas presidentkandidat Joe Biden.

”I kväll vägrade presidenten att tillbakavisa våldet. Han vill inte ens ta avstånd från en av sina anhängare som anklagas för mord”, säger Biden i ett uttalande.

Nytt sambandskontor

Trump menar å sin sida att våldsamheterna kommer att öka om Biden vinner presidentvalet i november och att presidentkandidaten kapitulerar för en vänsterdriven mobb.

– I USA kommer vi aldrig att ge efter för mobben, för om mobben får makten så är demokratin verkligen död, säger Trump.

För att utreda det Trump kallar oroligheter från vänstern kommer landets justitiedepartement och inrikessäkerhetsdepartement att sätta upp ett gemensamt sambandskontor, säger presidenten.