Radar · Politik

Psykologer varnar för Trump i ny dokumentär

USA:s president Donald Trump.

En dokumentär som utmålar president Donald Trump som en destruktiv narcissist väcker uppmärksamhet i USA – samtidigt som vad som spås bli en rekordsmutsig valrörelse just kommit i gång på allvar.

I dokumentärfilmen intervjuas flera psykologer som säger att det är deras medicinska plikt att varna allmänheten för Trumps mentala tillstånd.

Enligt psykolog John Gartner uppvisar presidenten fyra nyckelsymtom på så kallad malign narcissism: paranoia, narcissism, antisociala drag samt sadism, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Filmen ”Unfit: The Psychology of Donald Trump” (Ungefär ”Olämplig: Donald Trumps psyke”) börjar strömmas på tisdagen.

Experter: Trumps psyke en fara för USA

Det är inte första gången psykologer uttalar sig om USA:s president. Redan 2017 publicerades en uppmärksammad bok där 27 experter på mental hälsa – främst psykiatriker och psykologer – slog fast att Donald Trumps psyke utgör en fara för USA.

Varningarna är unika eftersom landets psykiatriker brukar följa en etisk princip kallad Goldwater-regeln. Den formulerades av USA:s psykiatriförbund efter republikanen Barry Goldwaters presidentvalskampanj 1964 och säger att psykiatriker inte får göra professionella omdömen om offentliga personer de inte undersökt. Detta eftersom de hätska uttalanden som då gjordes om Goldwater i flera fall visade sig vara politiserade.

Barry Goldwater, presidentkandidat 1964
Barry Goldwater, presidentkandidat 1964. Bilden är från valrörelsen efter, 1968. Foto: AP/TT

Goldwater stämde en tidning som publicerade en text där psykiatriker spekulerade om hans mentala hälsa – och vann.

Trump om sig själv: "Ett mycket stabilt geni"

John Gartner, som grundat rörelsen A duty to warn (ungefär En plikt att varna) menar dock att den stora mängd uppgifter som finns om Trumps beteende gör att Goldwaterprincipen är förlegad.

USA:s president har beskrivit sig själv som ett ”mycket stabilt geni”.

Flera tidigare medarbetare till presidenten har dock beskrivit såväl nyckfullhet, egocentrism och raseriutbrott.

I somras publicerade presidentens brorsdotter, psykologen Mary Trump, en bok där hon beskriver sin farbror som “självförhärligande” och “lögnaktig”.

Bakgrund: USA:s president Donald Trump

Den republikanske affärsmannen Donald Trump besegrade demokraten Hillary Clinton i presidentvalet 2016. Han svor ämbetseden och flyttade in i Vita huset den 20 januari 2017. Hans vallöfte var att ”göra Amerika stort igen”.
Donald Trump föddes 1946 i Queens i New York. Han har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania och har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor.
Han är en kontroversiell miljardär och tv-personlighet som medverkat i tv-programmet ”The Apprentice”.
Donald Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Han har varit gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005.
Dottern Ivanka Trump arbetar i Vita huset liksom maken Jared Kushner, som är en av Trumps högt uppsatta rådgivare.
Trump tycker om att spela golf och är förtjust i snabbmat. Han är den förste presidenten i USA som inte har erfarenhet som folkvald politiker eller militär, även om han övervägt att ställa upp i tidigare presidentval.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV