Radar · Utrikes

Norge vill öppna gränsen till sex regioner

Norska myndigheter vill öppna gränsen till flera svenska regionen på nytt.

Norska myndigheter vill öppna gränsen till flera svenska regioner på nytt. Det gäller Örebro, Gotland, Värmland, Västernorrland, Jämtland och Västerbotten.

”Under de senaste veckorna har antalet fall minskat betydligt i dessa regioner och FHI rekommenderar att inträdeskarantänen tas bort”, skriver det norska Folkehelseinstituttet – motsvarande Folkhälsomyndigheten – i ett pressmeddelande enligt NTB.

Folkehelseinstituttet uppmanar därför den norska regeringen att fatta beslut om ändrade regler. Regeringen har utlyst en presskonferens till onsdag eftermiddag klockan 14.00 då det kan väntas komma besked.

I våras stängde Norge gränsen mot Sverige, något som drabbade gränshandeln i Värmland och Bohuslän hårt. I slutet på juli öppnades sedan gränsen mot bland annat Värmland. Men köpruschen blev kortvarig då gränsen stängdes på nytt den 12 augusti.

Nu finns det hopp att gränsen till Värmland ska öppnas igen. Gränshandeln i Strömstad däremot, som ligger i Bohuslän, tycks dock fortfarande inte få tillgång till sina norska kunder.