Radar · Integritet

En månad för barncancer: ”Ett barn drabbas varje dag”

Thorbjörn Larsson är generalsekreterare för Barncancerfonden, som arbetar med "att bekämpa barncancer och se till att drabbade barn och deras föräldrar får den vård och stöd de behöver”.

I september infaller barncancermånaden och då genomförs ett antal aktiviteter för att uppmärksamma drabbade barn och stötta forskning. ”Barn och cancer hör inte ihop. Ändå drabbas ett barn i Sverige varje dag”, säger Thorbjörn Larsson, Barncancerfonden.

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 1 och 14 år i Sverige. Cirka 85 procent av barnen överlever, men det varierar mycket beroende på cancertyp, enligt organisationen Barncancerfonden.

– Under september kraftsamlar vi för att bli fler som tillsammans kan se till att forskningen fortsätter göra framsteg. Inget barn ska behöva dö i cancer – och alla barn ska få återgå till ett liv fritt från komplikationer efter sin behandling. För livet ska vara värt att levas, inte bara överlevas, säger generalsekreterare Thorbjörn Larsson i ett pressmeddelande.

Samlar in till forskning om barncancer

Bland annat arrangeras idrottsevenemangen ”Run of hope tillsammans med Vitamin well” och ”Walk of hope”. Det senare kan arrangeras från den 31 augusti till 30 september, fysiskt eller virtuellt. Deltagaravgifterna går till Barncancerfonden.

Patrik och Åsa Lundin organiserar en Walk of hope-insamling till minne av dottern Freja Lundin. Hon föddes med en tumör i huvudet och avled i cancer i augusti 2013, knappt fem månader gammal.

I år ska familjen promenera från sin födelsestad Huskvarna hem till Habo, en sträcka på drygt tre mil. Till Barncancerfonden uppger de att arrangera ett Walk of hope har blivit ett sätt att hedra minnet av dottern.

− Det handlar också om att bidra till forskningen, så att färre ska behöva uppleva det som vi har gått igenom, säger Patrik Lundin.

Fyra fredagar i september arrangerar också Barncancerfonden seminarieserien ”Barncancerfonden talar allvar” för att diskutera hur beslutsfattare och samhällsaktörer kan bekämpa barncancer och dess konsekvenser. Det första seminariet heter ”En skola som tryggar utbildningen för barn med cancer”. Bland andra medverkar Stockholm stads skolborgarråd samt oppositionsborgarråd med ansvar för skola och förskola.