Krönikor

Donald Trump ljuger för att ge sina väljare en väg ut

I veckan som gick har Republikanerna som parti utsett Trump till sin nästa presidentkandidat genom vad som kallas RNC Convention. Den har, liksom tidigare Demokraternas motsvarighet, hållits digitalt.

Jag orkar inte lyssna på alla talen, för de många lögnerna får huden att rynka sig på mig. Fact checkers har haft ett sjå att hinna med att debunka allt som inte stämmer. Allt från småsaker, som att Biden vill riva ner den lilla sträcka gränsmur mot Mexiko han byggt, till att hävda att covid-19-epidemin skulle vara något nu överspelat.

Men jag har hört tillräckligt för att kunna konstatera att det de gör skulle kunna fungera. De öste på med fyra svarta talare, som berättade hur besvikna de var på Demokraterna, och flera kvinnor, som berättade hur han hjälper och stöttar kvinnor i karriären, som den superfeminist och antirasist han är. 

Och syftet med detta, menar många, är inte att få svarta att rösta på honom, för svarta är ändå en rätt liten grupp väljare, och han har bara en handfull procentenheter av de rösterna. Istället är syftet att ge de väljare som är republikaner, men är tveksamma till hans rasism, en väg ut utan dåligt samvete.

De väljargrupper han är på väg att förlora är bland annat vissa kristna, vita kvinnor i förorten, en del latinos och gamla sortens republikaner, av John Kasich-modellen. De höll för näsan när de röstade på honom förra gången, och nu tycker de Biden är ett godtagbart alternativ. 

Då blir det också viktigt att ljuga om Biden för att få honom att framstå som vänsterextrem. 

Samtidigt har många traditionella republikaner gått ut och sagt att de ska rösta på Biden. Sedan länge finns The Lincoln project och Republican voters against Trump. De lägger upp rätt brutala videoklipp. Rekommenderas. Och nu senast har framstående republikaner som Jeff Flakes och John Kasich gått ut och sagt att de ska rösta på Biden. 

Han försökte sälja in kaoset som råder i landet som Bidens fel, eftersom merparten av de städer där det råder upplopp av och till styrs av demokrater. Anledningen till det är egentligen att nästan alla större städer har en demokratisk väljarbas. Republikaner bor i förorten och på landsbygden. Men det låter ändå märkligt att höra den sittande presidenten säga att ni måste välja mig för att få slut på detta kaos. 

När Trump valde Vita huset som backdrop till the RNC Convention retade det gallfeber på många. Man får inte använda statens egendom till politiska aktiviteter alls, och Vita huset med sitt enorma symbolvärde har aldrig tidigare utnyttjats på det viset av någon president. Twitter och Youtube välte. Men jag tror han gjorde en felkalkylering där. Visst ansåg de egna att det var coolt och modigt, men de väljare han försöker appellera till, som inte är särskilt intresserade av politik, lär se det som rätt magstarkt.

Att han dessutom bjudit in 2 000 åhörare, som inte hade testats, annat än de som satt längst fram, som sällan hade mask och som satt tätt bredvid varandra är inte direkt något som imponerar på alla dem som blivit av med jobbet eller företaget i försök att stoppa spridningen. 

Sex av tolv keynote speakers hade efternamnet Trump. Det är normalt att frun talar, samt kanske något barn, men här gick det överstyr, och det mumlas om att han försöker skapa en dynasti. 

Det kommer att ta några dagar innan vi vet hur detta landade hos amerikanska folket, men hittills ses ingen direkt skillnad i opinionsundersökningarna

Det kommer att fortsätta vara skakigt. Visst lutar det åt Biden, men det är långt ifrån klart. Och världen håller andan.

Hönsgård i villaträdgård har blivit en trend. Win-win-win för ägare, höns och miljö.

Okänt djur dödade tio av mina elva hönor. Hjärtesorg.