Radar · Migration

Afrikanska migranter lämnas att dö i saudiska ”Covid-läger”

Migranter lämnas att dö i Saudiska interneringsläger, enligt den brittiska tidningen The Sunday Telegraph.

Hundratals migranter hålls inlåsta under avskyvärda förhållanden i saudiarabiska interneringscenter under förevändningen att bekämpa Covid-19, enligt en granskning av den brittiska tidningen The Sunday Telegraph. Centren kan liknas de hårt kritiserade lägren i Libyen.

Saudiarabien, en av världens rikaste länder, håller hundratals afrikanska migranter inlåsta under förhållanden som påminner om slavläger, för att förhindra smittspridningen av Covid-19. Det skriver den brittiska tidningen The Sunday Telegraph, som talat med migranter inifrån lägren.

Granskningen, som publicerades på söndagen, visar bilder inifrån lägren som migranterna själva ska ha tagit, där utmärglade män ligger i rad, tätt hoppackade i små utrymmen med förseglade fönster. 

På en annan bild som tidningen publicerat syns två män med stora, röda märken på kropparna, som de ska ha fått efter att ha blivit slagna av vakter. 

– Vi blir behandlade som djur och slagna varje dag, säger en etiopisk migrant som har suttit inlåst i lägret i mer än fyra månader, till tidningen.

– Mitt enda brott är att ha lämnat mitt land i hopp om ett bättre liv. Men de slår oss med piskor och sladdar som om vi vore mördare, fortsätter han.

Enligt migranterna använder vakterna också rasistiska slagord mot dem. 

Tidningen skriver att åtminstone en tonåring tagit sitt liv på grund av de förskräckliga förhållandena.

Upprör människorättsaktivister

Bilderna och vittnesuppgifterna har upprört många människorättsaktivister enligt The Sunday Telegraph, särskilt mot bakgrund av de globala Black lives matter-protesterna.

– Bilderna som kommer inifrån interneringscenter i södra Saudiarabien visar att myndigheterna där utsätter migranter från Afrikas horn för svåra, trånga och avhumaniserade förhållanden utan hänsyn till deras säkerhet eller värdighet, säger Adam Coogle, biträdande chef för Human rights watch i Mellanöstern, till tidningen efter att ha sett bilderna.

– För ett rikt land som Saudiarabien finns det ingen ursäkt för att hålla migranter under sådana beklagliga förhållanden, säger Coogle. 

Enligt The Sunday Telegraph har de lyckats lokalisera två av centren. Det ena ligger i Al Shumaisi, nära Mecka, medan den andra ligger i Jazan, en hamnstad nära Jemen. Men det tros finnas flera andra center, som rymmer tusentals etiopiska migranter.

I samband med Covid-19 utbrottet i mars deporterades uppemot 3000 migranter från Saudiarabien till Etiopien. Hundratusentals andra sitter inlåsta i interneringsläger.

En del är flyktingar från det krigshärjade Jemen.

– Covid-19? Vem vet? Det finns massor med sjukdomar här. Alla är sjuka, alla har något. Vi har blivit lämnade att dö här, säger en migrant som menar att han suttit inlåst i ett rum sedan mars månad.

Flyktingar som syndabockar

Etiopiska flyktingar har även skjutits på gränsen mellan Jemen och Saudiarabien, enligt Human rights watch. Houhirebellerna i Jemen ska under vapenhot ha tvingat tusentals etioper över gränsen, också med hänvisning till coronaviruset, varpå saudiska styrkor öppnat eld från andra sidan.

Flyktingar har pekats ut som smittbärare på flera håll i världen – även om de ofta inte varit sjuka eller bidragit till smittspridningen. Bland annat har det förekommit i Grekland. Trots att bekräftade fall dröjde och att de varit jämförelsevis få i grekiska läger har flyktingar pekats ut som smittbärare och varit mål för striktare och mer långvariga restriktioner än den övriga befolkningen.