Radar · Miljö

60 testar hållbar modekonsumtion: ”Vill få ny syn på kläder”

Att vårda, laga och sy om klädesplagg kan förlänga deras livslängd.

Kan modeintresse förenas med minskat miljöavtryck? Det ska 60 personer testa under nio månaders tid. Till sin hjälp har de experter inom cirkulär konsumtion, och varandra.

Textil- och modeindustrin hör till världens mest resursintensiva och förorenande branscher. Miljöpåverkan är stor både vid produktionen av tygets fibrer, vid tillverkningen och behandlingen av materialet, transport och försäljning och under användning, till exempel när du tvättar.

Hållbart mode kanske låter självmotsägande, men efter en lyckad pilotomgång i liten skala ska nu 60 personer få testa att kombinera sitt intresse för kläder med minskad miljöpåverkan. Projektet kallas F/act movement och deltagarna ”f/activister”.

I pilotförsöket deltog tio personer i Västra Götaland. Nu skalas det upp till sju kommuner i hela landet: Borås, Gotland, Karlstad, Linköping, Luleå, Stockholm och Umeå. En av de blivande deltagarna är Åsa-Hanna Nordenmark.

– Jag sökte till F/act movement för att jag inte kan se golvet i min klädkammare, men ändå vill jag handla nya klänningar. Jag vill få nya verktyg till att förändra mitt konsumtionsbeteende, min syn på kläder som sliter på jorden och människorna. Det känns svårt att bli f/activist då jag redan nu sörjer mellandagsrean, men jag är också pepp! säger hon i ett pressmeddelande från Naturvårdsverket som stöttar F/act ekonomiskt.

Modeintresserade kan inspirera varandra

Under projektet får hon och de andra ”f/activisterna” delta på månadsträffar med olika teman. Det kan handla om styling, stil och secondhand, att uppdatera och pimpa sina kläder, samt att vårda och laga dem. På träffarna kombineras föreläsningar och workshops med experter på området med att deltagarna får dela sina erfarenheter med varandra, något som visade sig mycket värdefullt, säger Gudrun Bonér, projektledare:

– Mode är ju så mycket mer än bara kläder. Det är identitet, grupptillhörighet och kultur. Så att ändra sina vanor och sin konsumtion är mycket av en inre resa som behöver delas med andra. F/activisterna blev en del av ett ”community” och det ligger en enorm styrka i att känna tillhörighet, inspirera och göra saker tillsammans. Jag är säker på att detta var en bidragande nyckel till att de fortsätter att konsumera hållbart.

En del i projektet är att deltagarna ska bli ambassadörer för hållbart mode, genom att inspirera andra till second hand, uthyrning av plagg, klädbyten och andra hållbara modeinitiativ, genom sociala medier.

Miljöpåverkan av ett kilo ny textil 

Växthusgasutsläpp på mellan 10 och 40 kilo koldioxidekvivalenter, beroende på energislag och material.
Det krävs mellan 7000 och 29 000 liter vatten beroende på fiber och produktionsmetod. Detta är ett problem då textiltillverkningen till stor del sker i länder där det redan råder vattenbrist.
Kemikalieåtgången varierar mellan 1,5 och 6,9 kilo kemikalier per kilo producerad textil och varierar beroende på fiberslag och produktionsmetod.
Kemikalier används i alla led av textiltillverkningen: vid odling, färgning och beredning av textilier och kan orsaka utsläpp av kemikalier till luft och vatten som påverkar både klimatet globalt och miljö och hälsa i produktionsländerna.
I vissa fall kan farliga kemikalier finnas kvar i slutprodukten som når konsumenter i Sverige, till exempel i form av färgämnen.
Närmare 80 procent av de produkter som konsumeras i Sverige är tillverkade utanför EU:s gränser.
Källa: Naturvårdsverket