Radar · Mänskliga rättigheter

Kamp mot strukturell rasism i USA prisas

Bryan Stevenson.

Han har kämpat i decennier mot rasism inom USA:s rättssystem. Hon strider outtröttligt för politiska fångar och kvinnor i repressionens Iran. Juristerna Bryan Stevenson och Nasrin Sotoudeh är två av årets Right Livelihood-pristagare.

De totalt fyra pristagarna har kampen för jämlikhet, demokrati, rättvisa och frihet gemensam, enligt Right Livelihood.

”Genom att utmana orättvisa rättssystem och diktatoriska regimer stärker de mänskliga rättigheter, ger kraft åt civilsamhället och belyser institutionaliserade övergrepp”, säger den Stockholmsbaserade stiftelsens chef Ole von Uexküll i ett uttalande.

Den amerikanske medborgarrättsjuristen Bryan Stevenson prisas för ”sin inspirerande strävan” att försöka säkerställa lika rättigheter för alla i landets straffrättsliga system.

Räddat 140 dödsdömda

Genom att arbeta för att samhället bearbetar sin våldsamma och rasistiska historia försöker han förändra de strukturer som exempelvis leder till att fattiga och svarta amerikaner döms till orimligt hårda straff.

Hans organisation Equal Justice Initiative (EJI) företräder även människor som dömts till döden. EJI har sedan starten 1989 bidragit till att över 140 människor släppts eller fått strafflindring för felaktiga dödsdomar.

Juristen Nasrin Sotoudeh prisas för att genom ”sin orädda aktivism” försvara rättigheterna för politiska fångar, oppositionsaktivister och kvinnor och barn som drabbas av den iranska regimens repression.

Fängslad för sin kamp

Hon har bland annat försvarat flera aktivister som greps då myndigheterna slog ner hårt mot de regeringskritiska protesterna 2009.

Trots att hon sitter fängslad för sitt arbete fortsätter hon kampen för en fungerande rättstat, skriver Right Livelihood-stiftelsen.

De andra två pristagarna är den belarusiske demokrati- och människorättsaktivist Ales Bjaljatski, som driver landets ledande människorättsorganisation Vjasna, och advokaten Lottie Cunningham Wren i Nicaragua som försvarar ursprungsbefolkningens lagliga rätt till mark och naturresurser.

Pristagarna tilldelas en miljon kronor var.

Fakta: Right Livelihood-priset

Priset instiftades 1980 av filatelisten och den tidigare EU-parlamentarikern Jakob von Uexkull, och tilldelas människor och organisationer som juryn anser är modiga, har visioner och föregår med gott exempel för att lösa orsakerna till världens problem.
Fyra priser delas ut varje år utan några särskilda kategorier. De tilldelas en miljon kronor var.
Sedan 1980 har 178 personer från 71 länder fått utmärkelser. Bland dem finns den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden, den azeriska journalisten Khadija Ismayilova, den kongolesiske gynekologen och läkaren Denis Mukwege (som senare fick Nobels fredspris) och den svenska författaren Astrid Lindgren.
Källa: Right Livelihood