![Paul Svensson och Anne Lundberg samarbetar i en ny programserie om växtbaserad mat.](https://tidningensyre.se/wp-content/uploads/2020/10/35d070c6e343d5e779f1281f0d364f49-1078x700.jpg)
SVT:s nya satsning, Den gröne slaktaren, har premiär i dag, torsdag. I programserien ska kändiskocken Paul Svensson och programledaren Anne Lundberg undersöka den växtbaserade kosten i sex avsnitt.
Det blir en djupdykning i nya grödor och mat vi vanligtvis inte tänker på att vi kan äta, till exempel sådant som vi odlar för djurfoder. I varje avsnitt komponerar Paul Svensson en klassisk maträtt i en växtbaserad version.
![](https://tidningensyre.se/wp-content/uploads/2020/10/0ad81d42099332f98ecc910c1f5de6ca-700x700.jpg)
Jenny tipsar inte: Aquafabapulver
Vätskan i en burk kikärtor – aquafaba – kan användas till att ersätta ägg när man bakar. Det amerikanska varumärket Vör saluför vätskan i pulverform. Produkten kostar cirka 260 kronor i Sverige och pulvret ersätter ett 40-tal ägg. Köper man burkar med kikärtor får man runt 150 ”ägg” för samma pris. Plus en jägarns massa kikärtor förstås.