Radar · Djurrätt

Succé för naturvårdsprojekt – här växer beståndet av geparder

Geparder hotas av människan - men det finns hopp.

Få djur har symboliserat en sårbar natur så som geparder. Beståndet i Asien är närmast utdött och i Afrika finns endast spillror av den ursprungliga stammen kvar. Men i ett land har den dystra berättelsen om världens snabbaste djur – kunnat vändas till en solskenshistoria.

Till skillnad från andra kattdjur jagar geparder dagtid, har runda pupiller och kan springa exceptionellt snabbt – med ett världsrekord för däggdjur på kortdistans – 104,4 kilometer i timmen på distansen 200 meter.

Men de unika egenskaperna har inte gett de någon fördel gentemot människan, som jagar djuren för dess vackra päls eller när geparderna fällt deras boskap.

I dag finns det endast 7 000 djur kvar, med de största populationerna i Namibia och Botswana. Trots insatser har inte djuren blivit fler, utan minskat drastiskt – gentemot hur det var på 1970-talet.

Både välsignelse och förbannelse

Men nu kan naturvårdsprojektet Endangered Wildlife Trust i Sydafrika peka på framgångar – vilket nyhetssajten Mongabay rapporterar om. Geparder skyddas av mindre privata reservat – samtidigt som naturvårdsorganisationen ser till att förflytta djuren mellan reservaten, för att på så sätt undvika inavel.

När projektet började 2011 fanns det 217 geparder i 41 reservat, nästan tio år senare är antalet uppe i 419, utspritt på 60 reservat.

Men Van der Merwe som är koordinator för projektet beskriver i Mongabay inhägnaderna som både en välsignelse och en förbannelse. Djuren skyddas men hindras från att leva ut sitt naturliga beteende.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV