Radar · Djurrätt

Succé för naturvårdsprojekt – här växer beståndet av geparder

Geparder hotas av människan - men det finns hopp.

Få djur har symboliserat en sårbar natur så som geparder. Beståndet i Asien är närmast utdött och i Afrika finns endast spillror av den ursprungliga stammen kvar. Men i ett land har den dystra berättelsen om världens snabbaste djur – kunnat vändas till en solskenshistoria.

Till skillnad från andra kattdjur jagar geparder dagtid, har runda pupiller och kan springa exceptionellt snabbt – med ett världsrekord för däggdjur på kortdistans – 104,4 kilometer i timmen på distansen 200 meter.

Men de unika egenskaperna har inte gett de någon fördel gentemot människan, som jagar djuren för dess vackra päls eller när geparderna fällt deras boskap.

I dag finns det endast 7 000 djur kvar, med de största populationerna i Namibia och Botswana. Trots insatser har inte djuren blivit fler, utan minskat drastiskt – gentemot hur det var på 1970-talet.

Både välsignelse och förbannelse

Men nu kan naturvårdsprojektet Endangered Wildlife Trust i Sydafrika peka på framgångar – vilket nyhetssajten Mongabay rapporterar om. Geparder skyddas av mindre privata reservat – samtidigt som naturvårdsorganisationen ser till att förflytta djuren mellan reservaten, för att på så sätt undvika inavel.

När projektet började 2011 fanns det 217 geparder i 41 reservat, nästan tio år senare är antalet uppe i 419, utspritt på 60 reservat.

Men Van der Merwe som är koordinator för projektet beskriver i Mongabay inhägnaderna som både en välsignelse och en förbannelse. Djuren skyddas men hindras från att leva ut sitt naturliga beteende.