Energi · Mat med Jenny

Ett fönster som vetter mot vegodisken

Nya varor har en tendens att dyka upp i klump.

Inom dagligvaruhandeln finns rekommenderade tidsfönster. Det innebär att olika produktsegment har särskilda veckor då nya produkter lanseras. För en lång rad varor, bland annat vegetariska kylprodukter, är den rekommenderade veckan just vecka 40.

Det innebär bråda tider för butikerna – och matskribenterna. Mat med Jenny presenterar ett urval av de senaste produktsläppen.

Ett av de mest spännande släppen är charkföretaget Pärsons som efter en envis ovo-vegetarisk satsning på smörgåspålägg, nu lanserar två veganska produkter: vegobullar och vegobiffar som är baserade på gul ärta. På charkfronten ser vi Quorn, vars Pepperoniskivor nu blir veganska.

Nytt i matlådedisken

Vegme hakar på vecka 40-fönstret och lanserar en italiensk biff baserad på ärta och quinoa, en Skagenröra och en ny färdigrätt: Pasta Piccante, med de egna pulled-bitarna. Nya färdigrätter ser vi också från Schysst käk som presenterar en vegansk kebabtallrik med vegokött baserat på gluten och svarta bönor. Och sist men inte minst ICA som lanserar en pyttipanna med kikärtor och en risgrynsgröt, för den som redan vill ladda upp inför jul.

Västgötska Peas of heaven satsar på ett för dem nytt segment: veganska ostar
Västgötska Peas of heaven satsar på ett för dem nytt segment: veganska ostar. Foto: Peas of heaven.

Mejerihyllan utökas med Floras nya vispgrädde och matlagningsgrädde, båda baserade på linsprotein. Peas of heaven ger sig in på ostfronten i form av en klassisk trekantsost baserad på shea- och kokosfett samt en greek style-ost. Företaget lanserar också chick burger och schnitzel, baserade på ärta. Och den som inte fått nog av vegansk majonnäs kan hugga in på Garant och Kavli, som släpper nytt i den lite mer kletiga sektionen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV