Radar · Morgonkollen

En miljon coviddöda – antalet kan vara högre

Vänner och familj följer taxichauffören Tranquilino Ruiz Cabrera, död i covid-19, till hans sista vila i Paraguay den 22 september.

Miljonstrecket är passerat och världen håller andan. I flera länder vänder covidkurvorna uppåt och andra – som Mexiko – kämpar mot hög dödlighet. Den sammanlagda dödssiffran i pandemin kan redan vara betydligt högre, varnar experter.

Nio månader har gått sedan världen fick stifta bekantskap med det som först förväntades bli ett virus som stannade i Kina. Så blev det inte.

I stället började en helt ny tid, där gränser stängdes och sjukhus fylldes till bristningsgränsen. Där eftersatta sjukvårdssystem i fattiga länder tvingades ta hand om svårt sjuka unga och där äldre fick dö ensamma på grund av hög smittorisk.

Flest i USA

Enligt Johns Hopkins-universitetet i USA, världsledande inom kartläggning av virusets framfart, har världen passerat en miljon dödsfall med covid-19. Samtidigt betonar forskarna, tillsammans med andra expertorganisationer som Världshälsoorganisationen, att antalet smittade och döda sannolikt är högre än de som rapporterats in. Det beror dels på underrapportering från regeringar, dels på till exempel underskott av testning.

De allra flesta dödsfallen i covid-19 har rapporterats från USA, som skakats av virusspridningen och där en del skyller de höga siffrorna på ett ojämlikt och dåligt täckande sjukvårdssystem. I USA har över 200 000 personer rapporterats döda, över 33 000 av dem i delstaten New York.

Sedan början av september har smittokurvan åter vänt uppåt i USA.

Nedåt i Indien

I absoluta dödstal kommer Brasilien på andra plats, med drygt 142 000 avlidna. Brasilien har uppmärksammats för att regeringen inte tagit viruset på allvar och personer nära den högerpopulistiska presidenten Jair Bolsonaro har under månaderna som gått vittnat om hans nonchalanta inställning till den farliga smittan.

På tredje plats kommer Indien med drygt 96 000 döda. Oron var stor över hur den tätbefolkade och fattiga subkontinenten skulle klara att hantera viruset samtidigt som landet brottas med politiska och religiösa spänningar. Oron var befogad. Sedan smittan tog fart ordentligt i juni har kurvan pekat skarpt uppåt och toppade på över 90 000 bekräftade fall dagligen i mitten av september. Sedan dess har kurvan vänt nedåt igen, men så sent som i tisdags varnade Indiens hälsominister för en andra virusvåg.

Slut på dödsfallsintyg

Men när det gäller dödstal i förhållande till befolkningsmängd eller antal som testats positiva så är det främst Latinamerika som sticker ut. Framför allt Mexiko, där man har en dödlighet på över tio procent per 100 bekräftade fall av covid-19. I början av september berättade tidningen Wall Street Journal hur myndigheterna i Mexiko har fått slut på dödsfallsintyg, samtidigt som Amnesty International varnade för att Mexiko är det land i världen där det är högst risk för sjukvårdsanställda att dö i covid-19. Den mexikanska tidningen El Universal slår samtidigt larm om att de dödsiffror som rapporteras i landet kan vara bara en bråkdel av sanningen.

Tittar man i stället på andelen av 100 000invånare, alltså inte av bekräftat smittade, som avlidit i covid-19 så ligger Peru i topp, följt Bolivia, Brasilien och Chile.

Svårt att beräkna

Virusets dödlighet är dock något som forskare fortfarande kämpar med att förstå och som ska tolkas med stor försiktighet. Ett mer korrekt dödstal hade varit andelen avlidna av det totala antalet insjuknade. Men eftersom ingen ännu vet hur stor andel av de smittade som inte utvecklar symptom så är ett dödstal svårt – om inte omöjligt – att beräkna.

Trots det tycker sig forskare kunna se en nedgång i dödlighet. I USA har exempelvis dödligheten bland de som testats positivt sjunkit från 6,6 procent i april till 2 procent i augusti, enligt nyhetsbyrån Reuters. Man konstaterar dock samtidigt att de siffrorna kan ha påverkats av att fler testas och att fler milda fall av sjukdom blir kända.

– Men nu är vi mycket mer medvetna om möjliga symptom, hur vi ska känna igen dem och behandla dem, säger läkaren Amesh Adalja på Johns Hopkins-universitetet till Reuters och påpekar att det är mindre farligt att få covid-19 nu än vad det var i mars.