Energi

Trädgården som turistmål

"Det handlar om att vara stolt över den trädgård man har och vilja dela med sig till andra med samma intresse", säger Inger Ekrem, förbundsdirektör på Riksförbundet Svensk Trädgård och ordförande i Fritidsodlingens Riksorganisation, FOR, om att vara med i Tusen Trädgårdar.

Runt om i landet finns tusentals privata och offentliga trädgårdar att njuta av och hämta inspiration i. Trädgårdsturism blir alltmer populärt och är dessutom ett hållbart sätt att semestra.

Golf, fiske, yoga eller kanske vin? Att låta sina intressen styra valet av semestermål är inte ovanligt. I takt med vårt ökade trädgårdsintresse har även turism kopplad till gröna uterum fått ett uppsving. Inger Ekrem är förbundsdirektör på Riksförbundet Svensk Trädgård och en av de eldsjälar som vurmar för att vi ska stanna i Sverige på sommaren och låta oss inspireras av varandras trädgårdar.

– Sverige är ett fantastiskt trädgårdsland, som vi ska vara stolta över. Tänk vilken variation vi har – från Skånes medelhavsinspirerade trädgårdar med fikonträd till Norrlands trädgårdar där midnattssolen skapar en frodighet man knappt tror är sann på så nordliga breddgrader, säger Inger Ekrem, som även är ordförande i Fritidsodlingens Riksorganisation.

Hela landet

Runt om i landet anordnas det under sommarhalvåret en mängd rundor där privatpersoner öppnar sina trädgårdar för allmänheten. Tioårsjubilerande Tusen Trädgårdar är en av dem. En söndag i slutet av juni öppnar över tusen engagerade hobbyodlare och trädgårdsägare, från norr till söder, sina trädgårdar och delar med sig av sin kärlek till odling.

– Tanken är att inspirera, byta erfarenheter och bjuda på passion för odling och trädgård. Det är en riktig folkfest som lockar hundratusentals besökare.

I vissa visningsträdgårdar säljs det kaffe och hembakat, och hos några kan man köpa plantor. Överallt prunkar det av odlarglädje. Men det handlar inte bara om perfekta, ogräsfria trädgårdar som skapar prestationsångest, tvärtom.

– Alla sorters trädgårdar visas upp. Från kolonilotter och små radhustäppor till stora tomter på flera tusen kvadratmeter. En del har ogräs, yviga buskage och lite allmän oordning, medan andra är mer välordnade. Det handlar om att vara stolt över den trädgård man har och vilja dela med sig till andra med samma intresse, säger Inger Ekrem.

"Det är väldigt roligt att öppna trädgården för andra
"Det är väldigt roligt att öppna trädgården för andra. Dels tycker jag om att kunna inspirera, men det är även lärorikt för mig själv eftersom man utbyter idéer och erfarenheter", säger Ulrika Bohman. Foto: Ulrika Bohman.

Utbyta idéer

Ulrika Bohman i Piteå brukar medverka både på Tusen Trädgårdar och Trädgårdsstafetten, en visningsdag anordnad av de lokala Trädgårdsamatörerna, samt på tidningen Lands Öppen Trädgård i juli. Då kommer allt från de inbitna entusiasterna till det unga paret som just köpt sitt första hus och inte vet någonting om gröna rum. 

– Det är väldigt roligt att öppna trädgården för andra. Dels tycker jag om att kunna inspirera, men det är även lärorikt för mig själv eftersom man utbyter idéer och erfarenheter.

I Ulrikas trädgård kan besökare njuta av bland annat en liten amerikansk skog, en asiatisk hörna, en lund, ett klipparti och en gammaldags torparträdgård. Hon har fullt av frodiga perenner och låter bladverken spela huvudrollen.

– Jag gillar växter som blir stora, breda eller höga, gärna med vackra bladformer, eftersom de håller hela säsongen. Jag är inte rädd att odla sådant som kanske inte ska kunna växa så här långt norrut utan brukar testa mig fram.

Även om Ulrika inte kan gå på öppna trädgårdar, då hon själv deltar med sin egen, är hon en frekvent besökare av andras trädgårdar vid andra tillfällen.

– Jag är ofta runt och hälsar på i andras öppna trädgårdar för att hämta inspiration. Om jag är ute och reser brukar jag leta upp de som har öppna trädgårdar, ringer och frågar om jag får komma förbi. De flesta är generösa och tar gärna emot besök, säger Ulrika Bohman.

Hållbar turism

Inte nog med att trädgårdsturismen är inspirerande. Det är dessutom ett hållbart sätt att turista, enligt Inger Ekrem. 

– Man slipper flyga, kan ofta ta tåget eller till och med cykeln dit man ska. Det är bara att gå in på Tradgardssverige.org, som har listat en stor mängd av alla öppna trädgårdar i Sverige, och lägga upp sin rutt, hoppa upp på cykeln och börja trampa mot närmaste öppna trädgård.

Trädgårdsturism är inte bara härligt för privatpersoner som vill hämta inspiration. Det är också viktigt för samhällsekonomin, eftersom turisterna bidrar ekonomiskt med resor, övernattning och shopping, menar Inger Ekrem. Hon passar på att ge en känga till svenska myndigheter, för att vi ligger efter i marknadsföringen av trädgårdsturism i Sverige.

– Varje år kommer tusentals utländska turister till Sverige som gärna vill besöka trädgårdar men som inte vet hur de ska hitta till dem, eftersom det inte finns någon sådan information på våra officiella turistwebbplatser. Här finns en enorm utvecklingspotential.